28.5.16

Αττάλεια: Βρέθηκαν αρχαία επιγραφή και άγαλμα του Απόλλωνα στην αρχαία Άσπενδο





Αρχαία ελληνική επιγραφή, 1800 ετών,  βρέθηκε στην πόλη  της Ασπένδου που βρίσκεται στην Αττάλεια στο χωριό Belkis στην περιοχή Serik, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της 27ης Μαΐου 2016.




Στην αρχαία πόλη της Ασπένδου γίνονται ανασκαφές από το Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Hacettepe με την επίβλεψη του Δρ Βελή Κιοσέ (Veli Köse).



Η επιγραφή χρονολογήθηκε περί το 235 με 270 μ.Χ. σε βάθρο ενός αγάλματος.

Ο Κιοσέ στο 38ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογικών  Ανασκαφών, Έρευνας και Αρχαιομετρίας, δήλωσε ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται σε δύο πεδία της αρχαίας πόλης.



Έχουν έρθει στο φως διώροφα καταστήματα και μια Βασιλική στην αρχαία πόλη.



«Πραγματοποιήσαμε ανασκαφή στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης. Εντοπίσαμε διάφορα ευρήματα. Το πιο σημαντικό ήταν μια ελληνική επιγραφή  που χρονολογείται από το 235 έως το 270. Είναι γραμμένη σε βάθρο ενός αγάλματος. Στο σημείο υπάρχει και μια Βασιλική και πιθανόν πρόκειται για αρχαίο ναό που χρησιμοποιήθηκε μεταγενέστερα», είπε ο καθηγητής.




Βρέθηκε άγαλμα του Απόλλωνα





Κοντά στη βάση του αγάλματος κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Άσπενδο,  εντοπίστηκε ένα αρχαίο  ακέφαλο άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο από το ανθρώπινο μέγεθος. Ο καθηγητής Βελί Κιοσέ δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για άγαλμα του Απόλλωνα «θα μιλήσουμε με ακρίβεια όταν εντοπίσουμε το κεφάλι του», είπε.



Το άγαλμα  εκτιμάται ότι ήταν τοποθετημένο στην Ρωμαϊκή Βασιλική και ο Απόλλωνας ήταν η τιμώμενη θεότητα. 



Το τμήμα του αγάλματος που βρέθηκε έχει διαστάσεις 128 Χ 68 εκατοστά, είναι καλοφτιαγμένο και είχε δημιουργηθεί για στηθεί μπροστά από μία σημαντική θέση. Στην ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής, των καλών τεχνών, του ήλιου, της φωτιάς, της ποίησης και οι Έλληνες πίστευαν ότι είχε προφητικές και μαντικές ικανότητες.



Το γλυπτό χρονολογείται στον 2ο -3ο αιώνα και μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών μελετών αναμένεται να εκτεθεί στο Μουσείο της Αττάλειας.




Η αρχαία πόλη Άσπενδος




Η Άσπενδος βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής Σερίκ, σε οροπέδιο και ιδρύθηκε τον 10ο π.Χ. αιώνα από τους Αχαιούς και ήταν μια από τις πιο πλούσιες πόλεις κατά την αρχαία εποχή. Το θέατρο που υπάρχει χτίσθηκε από τους Ρωμαίους κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη είναι μεγάλη και είναι χτισμένη σε δύο μικρούς λόφους.

Πηγές: hurriyetdailynews.com , arkeofili.com 


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: