30.5.16

Βουλγαρία- πόλη Μπουργκάς: Έκθεση αρχαίων και νεότερων νομισμάτων



Ο Δήμος Μπουργκάς και η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας διοργανώνουν την πρώτη έκθεση νομισμάτων  που κυκλοφόρησαν στα σημερινά βουλγαρικά εδάφη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.



Η ενδιαφέρουσα έκθεση που έχει τον τίτλο «Ιστορία των νομισμάτων στα βουλγαρικά εδάφη» παρουσιάζεται  στο Πολιτιστικό Κέντρο  «Μόρσκο Καζίνο» και θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.



Λίγα εκατοστά από βλέμματα των επισκεπτών θα εκτίθενται σε γυάλα τα νομίσματα των διαφορετικών περιόδων.



Η αρχή του νομισματικού συστήματος εμφανίζεται με μορφές προ-νομισμάτων, όταν οι ανταλλαγές γίνονταν με χάλκινες αιχμές βελών και ακολουθούν τα νομίσματα του Λυκία (359/358 — 340 π.Χ)   και του Πατράου (335 — 315 π.Χ), στην εποχή αυτή ανήκει  και ένας στατήρας που παραμένει ανώνυμος προερχόμενος από θρακική φυλή καθώς και χάλκινο νόμισμα του Σεύθη του Γ΄ .



Μαζί τους θα εμφανισθούν νομίσματα των ελληνικών αποικιών κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος) και νομίσματα των Μακεδόνων βασιλέων- ασημένια και χάλκινα νομίσματα από τη Μεσηβρία, την Απολλωνία, δύο χρυσά νομίσματα- στατήρες του Φιλίππου Β΄της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται με ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα των ηγεμόνων του Νικηφόρου Φωκά, του Ιουστινιανού του Α΄,  και χρυσά νομίσματα του Αλέξιου  του Α΄. 



Στη συνέχεια εκτίθενται νομίσματα από το πρώτο και το δεύτερο  βουλγαρικό Βασίλειο – Μιχαήλ Σισμάν, Μήτσο Ασσέν, Ιβάν Σρατσιμίρ.



Μετά ακολουθούν τα πρώτα νομίσματα του νεότερου βουλγαρικού κράτους – χάρτινα και μεταλλικά από την ίδρυση του  μέχρι τις μέρες μας.



--
Πηγή: ‘Kross’

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: