2.6.16

Στην Ισπανία ανακαλύφθηκε ζωγραφική σπηλαίου σε βάθος 300 μέτρων




Ο αρχαιολόγος Ντιέγκο Γκαράτε μπροστά στα παλαιολιθικά σχέδια σε σπηλιά στη χώρα των Βάσκων




Ισπανοί αρχαιολόγοι λένε ότι έχουν ανακαλύψει ένα εξαιρετικό σύνολο παλαιολιθικών σχεδίων σε σπηλιά που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα πιο σημαντικά έργα τέχνης των σπηλαίων στον κόσμο.




Ο επικεφαλή των αρχαιολόγων, Ντιέγκο Γκαράτε, δήλωσε ότι βρέθηκαν περίπου 70 σχέδια σε προεξοχές του σπηλαίου Ατξούρα, σε βάθος 300 μέτρων στην περιοχή της βόρειας χώρας των Βάσκων, τα οποία χαρακτηρίζει ως τα κορυφαία 10 στην Ευρώπη.



Τα χαρακτικά στους βράχους και οι απεικονίσεις παρουσιάζουν άλογα, βουβάλια, γίδες και ελάφια και χρονολογούνται  πριν από 12.500 ως 14.500  χρόνια.



Ο Γκαράτε λέει ότι η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη και επικίνδυνη και αυτό την κάνει να μην διατεθεί για θέαση στο κοινό.



Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1929 και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1934-1935, αλλά μέχρι το 2014 δεν είχε βρεθεί τίποτε μέχρι που ο Γκαράτε και η ομάδα του ανέλαβαν τη διερεύνησή του.



Κανείς δεν περίμενε μια ανακάλυψη αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο Χοσέ Υραβέντρα, καθηγητής προϊστορίας στο πανεπιστήμιο «Complutense» της Μαδρίτης.
«Υπάρχουν πολλά σπήλαια με σχέδια, αλλά πολύ λίγα έχουν τέτοια υψηλή τεχνική, ποικιλία και ποιότητα», είπε.



Ο Γκαράτε σημείωσε ότι ένα σχέδιο που απεικονίζει κυνήγι βουβαλιού, παρουσιάζεται με πάρα πολλά κοντάρια κυνηγών που δεν συναντάται αλλού στην Ευρώπη.


 «Οι περισσότερες ζωγραφικές έχουν χαραχθεί με τέσσερα ή πέντε κοντάρια, αλλά εδώ υπάρχουν είκοσι», είπε.



Ο Υραβέντρα αναφερόμενος στο κρυφό σημείο του σπηλαίου και στον αριθμό και την ποικιλία των σχεδίων, χαρακτηρίζει την περιοχή ως ‘ιερή’ ή ειδικό χώρο συνάντησης κατά την παλαιολιθική εποχή για τελετουργίες, όπως ήταν  στην Αλταμίρα στην Ισπανία ή στη Λασκού στη Γαλλία.



Περιφερειακοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα δημιουργηθεί μια οθόνη τέχνης  3-d , ώστε το κοινό να μπορεί να εκτιμήσει τα παλαιολιθικά σχέδια.



Phys.org (27 May 2016)
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: