1.6.16

Ο Δαλάι Λάμα για τους πρόσφυγες- προσωρινή να είναι η διαμονή τους





Ο Δαλάι Λάμα - Πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ- σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει υποδεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες, οι οποίοι κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να τις ανοικοδομήσουν.


Σε ερώτηση  του δημοσιογράφου της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung»:
 ‘Πώς βλέπει  την τρέχουσα κρίση προσφύγων στην Ευρώπη’, είπε:



«Αν κοιτάξουμε το πρόσωπο του κάθε πρόσφυγα, ιδίως των παιδιών και των γυναικών, νοιώθουμε τον πόνο τους. Ένα άτομο που αναζητά μια τύχη καλύτερη, έχουμε την ευθύνη να το βοηθήσουμε.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα. Στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, δεν μπορεί να γίνει μια αραβική χώρα. Η Γερμανία είναι Γερμανία (γέλια). Έχουν ανοιχθεί τόσα πολλά θέματα που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στην πράξη. Άλλωστε, θεωρώ ηθικό ότι αυτοί οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν σε προσωρινή βάση. Ο στόχος είναι να επιστρέψουν και να ανοικοδομήσουν τις χώρες τους».



Ερώτηση: Ζείτε εδώ στη Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία, στην εξορία, περισσότερα από 50 χρόνια. Αυτός είναι τόπος στον οποίο θα τελειώσει η ζωή σας;



«Κανείς δεν ξέρει. Όπως γνωρίζετε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με την Κίνα πριν από 30 και 40 χρόνια. Σήμερα η Κίνα έχει το μεγαλύτερο βουδιστικό πληθυσμό. Μια κομμουνιστική χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό Βουδιστών! Πολλά μέλη του κόμματος παραμένουν ακόμη άθεοι, αλλά στην ουσία διοικούν οι Βουδιστές. Η Κίνα έχει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Γερμανία, αλλά και στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και την Ινδία. Έχουν γνωρίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της σκέψης, την ελευθερία του Τύπου.
Η Κίνα όσο ισχυρή και να είναι, δεν μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη άκαμπτη κλειστή κοινωνία της».



Θέλετε να επιστρέψετε στη χώρα σας;



Ίσως σε μερικά χρόνια. Εάν δοθεί ευκαιρία για την επιστροφή μου ή τουλάχιστον μια σύντομη επίσκεψη, αυτό θα ήταν αιτία γιορτής.

Οι άνθρωποι που έρχονται από το Θιβέτ, μου λένε: Σας παρακαλούμε ελάτε! Θέλουν να δουν το πρόσωπό μου πριν πεθάνουν. Εκατομμύρια Θιβετιανοί στο Θιβέτ με περιμένουν. Ακόμη και ορισμένοι Κινέζοι  από την ηπειρωτική Κίνα μου λένε: Σας παρακαλούμε μη μας ξεχάσετε!


Στην Ινδία ζω πάνω από 57 χρόνια σε μια απόλυτη ελευθερία. Η ελευθερία μου επέτρεψε να συναντηθώ με ανθρώπους διαφορετικών υποβάθρων, διαφορετικών πεποιθήσεων, διαφορετικών επαγγελμάτων.
Η Ινδία είναι η γη του Βούδα. Και αν κάποια μέρα πεθάνω εδώ, είμαι χαρούμενος για αυτό, είπε γελώντας ο 80χρονος πνευματικός ηγέτης.


Frankfurter Allgemeine Zeitung, 31-5-2016

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: