17.6.16

Βουλγαρία: Βρέθηκε ρωμαϊκό φρούριο και θρακικό λατρευτικό συγκρότημα




Λατρευτικό συγκρότημα των Αρχαίων Θρακών που χρονολογείται από τον έκτο ως τον τέταρτο αιώνα π.Χ., σχεδόν όμοιο με αυτά που βρέθηκαν στο Περπερικόν και στο Τατούλ, ανακάλυψαν οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι στην περιοχή Χασάρα, στο χωριό Ανγκέλ Βοϊβόδα, στο δήμο Μινεράλι Μπάνι.




Στο ρωμαϊκό φρούριο βρέθηκαν πολλές αιχμές δοράτων, τάφοι καθώς και ναός στον οποίο υπήρχε βωμός.
Αυτό εξήγησε ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, καθηγητής Ζντράβκο Ντιμιτρόφ, αρχαιολόγος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο της Βουλγαρίας.



Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βωμός είναι καλά διατηρημένος και μπορεί να αποκατασταθεί.  Η εκκλησία που εντοπίσθηκε ανάγεται στον 4ο -5ο αιώνα, κατά τους πρώτες αιώνες της αποδοχής του χριστιανισμού.
Στο χώρο του ναού βρέθηκαν κεραμικά και υάλινα κύπελλα τα οποία χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετές.



Λίγα μέτρα πιο κάτω ήταν ένας τάφος, που η προσέγγισή του γίνονταν με σκαλισμένα σκαλοπάτια.
Εκεί βρέθηκαν πολλά αιχμές δοράτων και πιο κάτω υπήρχε ένας τεράστιος λίθινος δίσκος που εικάζεται ότι πρόκειται για ηλιακό ρολόι.



Σύμφωνα με τον Βούλγαρο καθηγητή, το αρχαίο θρακικό συγκρότημα  στο χωριό Ανγκέλ Βοϊβόδα, καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και η πλήρης εξερεύνησή του απαιτεί πολλή δουλειά κατά τα επόμενα χρόνια.
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο όπως επισημαίνει το δημοσίευμα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού δεν υπάρχει δρόμος ή μονοπάτι.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: