4.6.16

Το στιλέτο του Τουταγχαμών ήταν κατασκευασμένο από υλικό μετεωρίτη





Με τη βοήθεια ακτινών X, οι επιστήμονες ανέλυσαν το υλικό κράματος από το στιλέτο του Τουταγχαμών.




Το στιλέτο που ανακαλύφθηκε το 1925- μετά το άνοιγμα της σαρκοφάγου του Τουταγχαμών,  διαπιστώθηκε ότι ήταν φτιαγμένο από υλικό μετεωρίτη.



Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων που μελέτησαν το τεχνούργημα.
Ο καθηγητής Φυσικής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου  του Τορίνο, Φραντζέσκο Πορσέλι (Francesco Porcelli), ο οποίος συμμετείχε στην εξέταση του υλικού, σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα «La Stampa», είπε ότι η λεπίδα των 35 εκατοστών που ανακαλύφθηκε στη μούμια προκάλεσε σοβαρή διαμάχη στους επιστημονικούς κύκλους.



«Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη αυτή η λεπίδα είναι μεγαλύτερης αξίας από το χρυσό», είπε ο Πορσέλι και πρόσθεσε ότι κανείς μέχρι τώρα δεν προέβη σε ανάλυση αυτού του υλικού.
Χρησιμοποιώντας ακτίνες χ, ο επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το υλικό της λεπίδας αποτελείται από 10 τοις εκατό από νικέλιο και 0,6 τοις εκατό  από κοβάλτιο.



«Αυτό το κράμα είναι η χαρακτηριστική σύνθεση μετεωρίτη που με τα τότε υπάρχοντα μέσα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί από ανθρώπους», είπε.



Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010 ότι ένας μετεωρίτης είχε πέσει δημιουργώντας έναν κρατήρα στην έρημο Καμίλ.



Το περιστατικό, ενδεχομένως, συνδέεται με «το σίδερο που έπεσε από τον ουρανό», όπως περιγράφεται σε έναν από τους πιο γνωστούς αρχαίους παπύρους, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν σκέφθηκε ότι η λεπίδα του Φαραώ θα μπορούσε να ήταν φτιαγμένη από το εξωγήινο υλικό.



Ο Τουταγχαμών κυβέρνηση από το 1333 έως το 1323 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1922, στην Κοιλάδα των Βασιλέων από το Βρετανό επιστήμονα, Howard Carder και τον συλλέκτη αρχαιοτήτων Lord Carnarvon




 Πηγές:
-

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: