5.6.16

Μικρά Ασία: Στην αρχαία πόλη Αιγές βρέθηκε αμφορέας σε σχήμα Σάτυρου






Στην επαρχία της Μαγνησίας, στο χωριό  Köseler όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Αιγαί, βρέθηκε ένας αμφορέας σε σχήμα σατύρου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.




 Στην περιοχή που οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 2004, η πρόσφατη σημαντική ανακάλυψη είναι ο αμφορέας σε σχήμα Σατύρου που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 2000 ετών. Το αντικείμενο βρέθηκε στο Βουλευτήριο της αρχαίας πόλης.


Ο Σάτυρος στην ελληνική μυθολογία – γράφει το δημοσίευμα – ήταν όντα ανθρωπόμορφα με ουρά αλόγου και συνόδευαν τον Διόνυσο. Σε ορισμένες περιγραφές παρουσιάζονται με πόδια αλόγου. Στη ρωμαϊκή εποχή παρουσιάζονται ως όντα μισός άνθρωπος και μισός αίγα.



Η αρχαία πόλη των Αιγών





Η αρχαία πόλη των Αιγών βρίσκεται 49 χιλιόμετρα από τη Μαγνησία, στο χωριό Köseler. Ιδρύθηκε πριν το 1100 π.Χ. από τους Έλληνες  Αιολείς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη βορειοδυτική ακτή της Μικράς Ασίας. Οι Αιγές (Αιγαί) έγιναν πολύ γρήγορα μια σημαντική πόλη εμπορίου γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.


Η αρχαία πόλη αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, που λέει ότι ιδρύθηκε από τους Αιολείς και  την εντάσσει στην Αιολική Δωδεκάπολη. Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. περιβάλλονταν από ισχυρά τείχη. Ένας άλλος αρχαίος ιστορικός ο Στράβων την περιγράφει ως ορεινή πόλη. 



Η αρχαία πόλη των Αιγών, το 17 μ.Χ. καταστράφηκε από σεισμό, αλλά ο αυτοκράτορας Τιβέριος την υποστήριξε για την ανόρθωσή της. Ήταν μια ανεπτυγμένη πόλη κατά την ελληνιστική περίοδο με θέατρο και τριώροφη  αγορά, με πολλά δημόσια κτήρια, όπως αυτό του Κοινοβουλίου.


 Όλοι οι δρόμοι ήταν πλακόστρωτοι και υπήρχε σπουδαίο αποχετευτικό σύστημα. Η εγκατάλειψή της δεν είναι γνωστό πότε έγινε. Εκτιμάται ότι έγινε κατά τις επιδρομές των Αράβων τον 7ο αιώνα, σημειώνει το δημοσίευμα.



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: