28.8.16

Στην αρχαία Μεσοποταμία οι εργάτες πληρώνονταν με …μπύρα




Η αποκρυπτογράφηση γραπτών σε πήλινα δισκία, ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών, έχουν δείξει ότι οι εργάτες στην πόλη Ουρούκ της αρχαίας Μεσοποταμίας, πληρώνονταν ημερήσια με μπύρα.




Αυτό αναφέρθηκε σε ανακοίνωση των επιστημόνων που ασχολούνται με τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής, σύμφωνα με το Science Alert.
Πήλινο εγχάρακτο δισκίο από την Ουρούκ (βρετανικό μουσείο)


Το δισκίο είναι ένα από τα παλαιότερα στην περιοχή και σε αυτό υπάρχουν χαραγμένα δύο χαρακτηριστικά: ένα ανθρώπινο κεφάλι που τρώει  από ένα πιάτο και ένα κωνικό δοχείο από το οποίο πίνει.



Η πήλινη επιγραφή έχει χαράγματα επάνω της που δείχνουν τον αριθμό των μερίδων που έχει λάβει έκαστος εργάτης από ειδικό υπάλληλο, και στην πραγματικότητα αποτελεί το παλαιότερο είδος μισθοδοσίας.



Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι μπύρες δεν δίδονταν μόνο σε εργαζόμενους στη Μεσοποταμία, αλλά ήταν μια συνήθεια σε πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής.



Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή πυραμίδων λάμβαναν από τον ‘εργοδότη’ περίπου τέσσερα λίτρα ποτού την ημέρα.


Τα αλκοολούχα ποτά αντί πληρωμής, είχαν ως στόχο να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε μια διαρκή κατάσταση ευφορίας ώστε να είναι πιο υποχωρητικοί στις απαιτήσεις τους.



Στην αρχαιότητα, το αλκοόλ, σε αραιή μορφή, θεωρούνταν  ως μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών.



Η Ουρούκ, αρχαία πόλη- κράτος των Σουμερίων, στη νότια Μεσοποταμία, προστατεύονταν με τείχος γύρω από αυτήν, για την κατασκευή αυτού του τείχους εργάζονταν εκατοντάδες εργάτες.
Στην πόλη κατά την αρχαιότητα, όπως υπολογίζεται, ζούσαν περίπου έξι χιλιάδες άτομα. Η πόλη ήταν θρησκευτικό και στρατιωτικό κέντρο της περιοχής.



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: