25.8.16

Βρέθηκε σε σπήλαιο βελόνα ραψίματος 50 χιλιάδων ετών




Στο σπήλαιο Ντενίσοβ στην οροσειρά Αλτάι, Ρώσοι αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Σιβηρίας (παράρτημα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών) ανακάλυψε μια μικροσκοπική βελόνα, η οποία εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 50 χιλιάδες χρόνια.




Μέχρι τώρα, παρόμοια βελόνα ραψίματος είχε βρεθεί σε σπήλαιο στη Γαλλίας που εκτιμήθηκε η ηλικία της σε 40 χιλιάδες χρόνια.



Η βελόνα είναι 6 και 7 χιλιοστά και είναι η αρχαιότερη που έχει βρεθεί από τους επιστήμονες. Είναι φτιαγμένη από οστά μεγάλου πουλιού και είναι αρκετά αιχμηρή και το σημαντικότερο  στην άκρη της έχει μια μικρή οπή για να περνάει το νήμα.



Οι Ρώσοι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους των σπηλαίων στην οροσειρά Αλτάι (στην κεντρική –ανατολική Ασία) για να φτιάχνουν ενδύματα, πιθανόν από προβιές.



Το μικρό αλλά σημαντικό εύρημα εντοπίστηκε  στο 11ο γεωλογικό στρώμα του σπηλαίου. 

Στο ίδιο σπήλαιο πριν από μερικά χρόνια είχαν εντοπισθεί και διακοσμητικά – βραχιόλια κοκάλινα- περίπου της ίδιας εποχής που φανέρωναν το αίσθημα του καλλωπισμού των αρχαϊκών ανθρώπων.



Μέχρι τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα- πιστεύονταν ότι τα πολιτιστικά αυτά είδη είχαν έρθει από την Ευρώπη, αλλά τώρα γίνεται γνωστό ότι οι άνθρωποι της Ασίας έραβαν τα δικά τους ρούχα από δέρματα, έκοβαν, τρόχιζαν και φρόντιζαν  την παρουσία τους.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: