19.10.16

Τουρκία: Στη Σμύρνη βρέθηκαν αρχαίες επιγραφές αγάπης, προσευχών και σταυρόλεξα





Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Σμύρνης, στη Μικρά Ασία, έχουν φέρει στο φως μια συλλογή  αρχαίων επιγραφών σε τοίχους που περιέχουν γρίφους, μηνύματα και αναφορές αγάπης.




Οι ανασκαφές που γίνονται στα ερείπια της κεντρικής πλατείας της αγοράς, η οποία ήταν η καρδιά της αρχαίας πόλης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στους τοίχους της Βασιλικής περίεργες επιγραφές, στην ελληνική γραφή,  οι οποίες έχουν κρυπτογραφηθεί από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.



Σύμφωνα με τον καθηγητή -  επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής, Ακίν Ερσόι, οι επιγραφές έχουν δημιουργηθεί πριν από περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια και αποτελούν ένα αρχαίο σταυρόλεξο – κάθετων και οριζόντιων λέξεων .



Την εποχή της δημιουργίας αυτών των σημειώσεων επί των τοίχων,  η αρχαία πόλη της Σμύρνης ήταν ένα σημαντικό και πολυσύχναστο λιμάνι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ιωνίας.



«Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περίφημη αρχαία πόλη βρήκαμε μια πολύ πλούσια συλλογή γκράφιτι, που αποτελείται  από περισσότερες από τρεις χιλιάδες λέξεις  της αρχαίας ελληνικής καθώς και αριθμούς», είπε ο Ερσόι.



Ο ίδιος θα επισημάνει ότι η συλλογή αυτή  είναι συγκρίσιμη με το μέγεθος των γραφικών που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στην Πομπηία.



Στους σωζόμενους κίονες και τοίχους των οικιών στην κεντρική πλατεία της αγοράς της πόλης της Ιωνίας, οι αρχαιολόγοι  ανακάλυψαν πολλές εικόνες πλοίων, ζώων και μονομάχων.



Εκτός από τα σχέδια στους τοίχους, υπάρχουν ενεπίγραφα συνθήματα δηλώσεων αγάπης, προσευχές προς τους θεούς του Ολύμπου και ακόμη και μια μεικτή σειρά αριθμογραμμάτων, αρχαίο σταυρόλεξο,  για δυνατούς λύτες.



Ο επικεφαλής αρχαιολόγος θα τονίσει ότι ορισμένοι γρίφοι έχουν λυθεί.



«Είναι σαν μια ακροστιχίδα. Οι λέξεις βρίσκονται σε πέντε στήλες από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. Η κεντρική λέξη «ΛΟΓΟΣ» βρίσκεται στην τρίτη γραμμή καθώς και κάθετα και οριζόντια», είπε ο Ερσόι.



Θα προσθέσει ότι «αυτές οι σημειώσεις αποτελούν αρχαίο σταυρόλεξο, δίπλα υπάρχουν  εγχάρακτες σημειώσεις πιθανόν από εμπόρους. Χάρη σε αυτές τις επιγραφές μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων της πόλης, δηλαδή γιατί το νοιάζονταν και  τα ενδιαφέροντά τους».  



Πηγή: Sputnik




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: