25.10.16

40 αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν στις βουλγαρικές ακτές





Μοναδικά και τέλεια διατηρημένα 40 αρχαία ναυάγια, πλοία διαφόρων εποχών,  ανακαλύφθηκαν στα βαθιά της βουλγαρικής ακτής στη Μαύρη Θάλασσα.



Αυτό ανακοινώθηκε από τον Βρετανό καθηγητή, Τζον Άνταμς, ιδρυτή και διευθυντή του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes σε δημοσίευμά του στις 25 Οκτωβρίου 2016.



Η ομάδα του, μαζί με ερευνητές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Σουηδία, εργάζονται στο θαλάσσιο αρχαιολογικό έργο «Μαύρη Θάλασσα», στόχος του οποίου είναι  η έρευνα στο βυθό της θάλασσας, καθώς η θάλασσα επεκτάθηκε στην ηπειρωτική χώρα στο τέλος της εποχής των παγετώνων.



Τα πλοία βρέθηκαν σε βάθος 150 μέτρων, όπου δεν υπάρχει οξυγόνο και ως εκ τούτου, είναι πλήρως διατηρημένα. Μερικά είναι γνωστά στους μελετητές μόνο από περιγραφές σε ιστορικά έγγραφα και μαρτυρίες.



Μερικά από τα πλοία είναι οθωμανικά και άλλα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή νέας γνώσης της ναυτιλίας και του τρόπου ζωής του πληθυσμού κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο της σημερινής Βουλγαρίας.



«Τα ναυάγια είναι σε μας ένα δώρο, είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, διασώθηκαν χάρη στην έλλειψη οξυγόνου σε βάθος 150 μέτρων», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμς.



Οι μελέτες της διεθνούς ομάδας γίνονται από ένα ερευνητικό σκάφος και δύο μη επανδρωμένες υποβρύχιες συσκευές. Μία από αυτές έχει τραβήξει βίντεο  σε απεικόνιση 3D με υψηλή ευκρίνεια.



Μια άλλη συσκευή που θεωρείται ‘επαναστατική’ λόγω των χαρακτηριστικών της κάνει  γεωφυσικές καταγραφές.



Στη διάρκεια της έρευνας έχουν γίνει πολλά ρεκόρ- βύθιση σε βάθος 1800 μέτρων και κάλυψη απόσταση 1.250 χιλιομέτρων.



Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει δώσει την άδεια για το έργο αυτό  στο Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας  του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Το έργο υλοποιείται με βάση τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.



Το έργο θα διαρκέσει τρία χρόνια και ένα ακόμη έτος για την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται.



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: