1.11.16

Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Συρία έναν από παλαιότερους οικισμούς στον κόσμο




Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Συρία, έναν από τους πιο παλαιούς οικισμούς στον κόσμο, η ηλικία του οποίου εκτιμάται σε περισσότερα από έξι χιλιάδες χρόνια.




Ο οικισμός βρίσκεται στην περιοχή  Τελ Χάζνα και βρίσκεται στην εδαφική κατανομή της αρχαίας Μεσοποταμίας. Περιλαμβάνει ένα ναό που φέρεται να έχει καταστραφεί  πριν από περίπου 3000 χρόνια.



Οι ανασκαφές ανέδειξαν διάφορους τροχούς που εκτιμούνται ότι κατασκευάστηκαν περί το 3000- 2900 πριν από την εποχή μας.



Οι Ρώσοι επιστήμονες εξέφρασαν την άποψη ότι οι τροχοί αυτοί δείχνουν ότι  στη Μεσοποταμία  ξεκίνησε η πρώτη χρήση τροχοφόρων μεταφορών.



Οι αρχαιολόγοι καθορίζουν την Τελ  Χάζνα ως μοναδικό αρχαιολογικό συγκρότημα και εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά του γιατί γύρω από τον αρχαίο οικισμό αγωνίζονται οι  αντιμαχόμενες πλευρές του συριακού εμφύλιου πολέμου.



 Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ρώσοι αρχαιολόγοι είχαν μεταβεί στη Συρία για να μελετήσουν και να προστατεύσουν τις αρχαιότητες από τον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή, αλλά και να ερευνήσουν ορισμένες ενδεδειγμένες αρχαιολογικές περιοχές.


--

Δημοσίευμα της 1ης Νοεμβρίου 2016 από τη ρωσική ιστοσελίδα ‘Riafan. Φωτό από το ‘spbdnevnik.ru’

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: