8.11.16

Βουλγαρία: Ρωμαϊκό λουτρό ανακαλύφθηκε στην Φιλιππούπολη




Η κατεδάφιση ενός παλαιού κτηρίου  σε κεντρικό σημείο της Φιλιππούπολης (οι Βούλγαροι την μετονόμασαν σε Πλοβντίβ την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα ) ανακαλύφθηκε ένα λουτρό της ύστερης ρωμαϊκής εποχής, που ανήκει σε ένα συγκρότημα δομών με πισίνα και μωσαϊκά δάπεδα.




Δύο λουτρά από τους ρωμαϊκούς χρόνους είναι γνωστά στην πόλη αν και δεν έχουν ανοιχθεί γιατί βρίσκονται κάτω από τα σημερινά κτήρια της παλαιάς Φιλιππούπολης.



Η ανακάλυψη έγινε  στην πλατεία ‘Στεφάν Σταμπόλοφ’ στην ανατολική πύλη, όταν άρχισε η κατεδάφιση ενός παλιού κτηρίου επί της οδού ‘Βασίλ Λέφσκι’, τότε αποκαλύφθηκε το τρίτο κτήριο του αρχαίου συγκροτήματος.



Πρόκειται για κτήριο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του IV - V αιώνα, τυπική μορφή οικοδόμησης της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου.



Οι οικοδόμοι παρέδωσαν τη σκυτάλη στους αρχαιολόγους, οι οποίοι με επικεφαλής την Μάγια Μαρτινόβα άρχισαν να αποκαλύπτουν το ρωμαϊκό λουτρό.



Υπάρχει δίπλα στο λουτρό και μια μεγάλη αίθουσα που στηρίζονταν σε κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. 



Το δάπεδο και  οι τοίχοι του λουτρού θερμαίνονταν από ένα σύστημα θερμού αέρα που κυκλοφορούσε μεταξύ των στηλών της τοιχοποιίας και των τούβλων. Ο θερμός αέρας παράγονταν με την καύση υλικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νερό στο λουτρό να είναι ζεστό καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος. Εκεί περνούσαν επί ώρες οι κάτοικοι της ρωμαϊκής εποχής το χρόνο τους, όπως σημειώνεται.



Η κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου -που χτίσθηκε τον περασμένο αιώνα,  έγινε για την οικοδόμηση, στο σημείο εκείνο,  ενός συγκροτήματος καταστημάτων και ξενώνων, προς το παρόν σταμάτησαν οι εργασίες με απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου Πολιτισμού, όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: