30.10.17

Αρχαίος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αλβανία




Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP που από την Ελλάδας θα διέλθει μέσω της Αλβανίας,  αποκάλυψε μια άγνωστη αρχαιολογική περιοχή, όπου το αρχικό στρώμα της αναφέρεται στον 6ο αιώνα μ.Χ.



Η ανακάλυψη έγινε πολύ κοντά στην Μπεράτ (Βεράτιο), στο χωριό Fushë-Peshtan.

«Είναι ένα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχει αρκετές χρονολογικές περίοδοι της διαστρωμάτωσης του οικισμού, η πιο πρόσφατη είναι του 6ου αιώνα μ.Χ., όπου εκτός από τη δημιουργία πολύπλοκων δομών παρουσιάζονται και αντικείμενα που οδηγούν στην ύπαρξη  ενός θρησκευτικού κέντρου, χριστιανικής εκκλησίας ή ναού της αρχαιότητας και δομών δημόσιου χαρακτήρα με ενσωματωμένο λουτρό που ανήκει σε μεταγενέστερη εποχή», ανέφερε ο Λώρενς Μπέικο, εμπειρογνώμονας της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σύνθετους χώρους που εντοπίσθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Αλβανία.


«Η ανακάλυψη ενός τέτοιου οικισμού βρίσκεται ακριβώς στη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου, πρέπει να βρούμε μια λύση ανασχεδιασμού και απόκλισης από το αρχικό σχέδιο του αγωγού, για να γίνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα στον οικισμό», είπε ο Μπέικο.


Ήδη, το Συμβούλιο Αποκατάστασης του υπουργείου Πολιτισμού σκέφτεται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, τη διάνοιξη οδού για την πρόσβαση σε αυτόν και την τελική ανάθεση του στους τοπικούς φορείς, προκειμένου να γίνει επισκέψιμος χώρος.

(Στοιχεία από shqiperiaime.al)

https://www.youtube.com/watch?v=6qG7HMOICSE


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: