16.10.18

Τουρκία: Ναός ελληνιστικής εποχής ανακαλύφθηκε στην επαρχία Νίγδη



Ναός ελληνιστικής εποχής, ο οποίος χρονολογείται περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην κεντρική Τουρκία.

 
Ο ναός που καθορίζεται 2.100 ετών βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρου του τύμβου Κινίκ, στο χωριό Γεσίλγιουρτ στην περιοχή Αλτούν Χισάρ της επαρχίας Νίγδη (Niğde).


Ομάδα Τούρκων και Ιταλών αρχαιολόγων εργάζεται κατά τους μήνες Αύγουστο –Οκτώβριο από το 2011.


Ο καθηγητής Λορέντζο Ντ’ Αλφόνσο, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής των ανασκαφών  επιβεβαίωσε ότι ο ναός ανήκει στην ελληνιστική εποχή.


«Συνεχίζουμε τις ανασκαφές ακριβώς κάτω από τον τόπο όπου βρήκαμε τον ναό και βρήκαμε έναν άλλο ναό που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, πριν από 2.100 χρόνια», δήλωσε ο Ντ’ Αλφόνσο στο πρακτορείο Anadolu το Σάββατο.

 
Ο τύμβος Κινίκ
Σύμφωνα με τον Ντ’ Αλφόνσο ο τύμβος Κινίκ πιθανώς δεν φιλοξένησε καμία πόλη ή οικιστική μονάδα από το 30 π.Χ., αφού δεν εντοπίσθηκαν ίχνη κατοίκησης.


Ο ίδιος θα προσθέσει: «Βρήκαμε, επίσης,  κεραμικά κομμάτια ενός αγάλματος ταύρου».


Ο Μπασρί Ακντεμίρ, διευθυντής του επαρχιακού τμήματος πολιτισμού, δήλωσε ότι «τα 207 αρχαιολογικά ευρήματα από το 2011,  τα οποία μπορούσαν να μετακινηθούν από τον αρχαιολογικό χώρο έχουν  μεταφερθεί  στο Μουσείο της Νίγδης».


Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται σε βάση μιας δεκαετούς συμφωνίας κοινής εργασίας, μεταξύ του πανεπιστημίου της Παβίας, του Ινστιτούτου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με την υποστήριξη και συμμετοχή των πανεπιστημίων της Νίγδης και του Ερζουρούμ της Τουρκίας.


Το 2016, στον ίδιο χώρο ανακαλύφθηκε ένας ναός  2.500 ετών της ύστερης περσικής περιόδου, όπως σημειώνεται.

worldbulletin.net

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: