19.10.18

Το άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς από την Ηράκλεια Λυγκηστίδα κοσμεί το εθνικό μουσείο του Βελιγραδίου


Το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου σε γύψο στο μουσείου του Μοναστηριού/Μπίτολα


Το άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς που ανακαλύφθηκε την τέταρτη δεκαετία του 20ου αιώνα, στην Ηράκλεια Λυγκηστίδα (στο Μοναστήρι ή Μπίτολα της πΓΔΜ),  εντοπίστηκε να στολίζει την αίθουσα του Εθνικού Μουσείου της πρωτεύουσας της Σερβίας, Βελιγράδι.



Σχετική αναφορά γίνεται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της  Ιρένα Ρουζίν, που είναι εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου και Μουσείου της Μπίτολα/Μοναστήρι.


Το σχετικό βίντεο που ανέβηκε στο YouTube δείχνει και την επιγραφή κάτωθεν του αγάλματος που γράφει ότι είναι του 1ου έως 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στο χωριό Μπούκοβο της Μπίτολα.


Είναι ένα από τέσσερα διατηρημένα αντίγραφα του αγάλματος της θεάς της Σοφίας Αθηνάς της Ακρόπολης των Αθηνών του 438 π. Χ.


Το μαρμάρινο αντίγραφο της Αθηνάς Παρθένου βρέθηκε, όπως σημειώνεται, σε έναν αμπελώνα το έτος 1931, λίγο έξω από το Μοναστήρι. 

Η αρχαία ελληνική πόλη Ηράκλεια Λυγκηστίς, βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της σύγχρονης πόλης.


«Το άγαλμα που είναι έργο ενός μεγάλου Έλληνα δασκάλου της ρωμαϊκής εποχής, που ανήκει στην μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά, ήταν άμεσα εμπνευσμένο από το πρωτότυπο όπως περιγράφεται και σε έργα αρχαίων συγγραφέων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Σημειώνεται ότι στο μουσείο του Μοναστηριού σήμερα βρίσκεται αντίγραφο του αγάλματος από γύψο και ήταν ‘άγνωστο’ που είχε πάει το πρωτότυπου που βρέθηκε τώρα τυχαία στο Βελιγράδι, με αφορμή την επίσκεψη της Ρουζίν σε σεμινάριο στη σερβική πρωτεύουσα…





АПЛА.мк


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: