23.10.18

Εύξεινος Πόντος: Ανακαλύφθηκε ‘το παλαιότερο ναυάγιο του κόσμου’ με αμφορείς τις ‘Σειρήνες’ του Οδυσσέα



Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έκανε αρχαιολογική ομάδα  ενάλιας αρχαιολογίας στον Εύξεινο Πόντο. 


 Το πλοίο  23 μέτρων βρέθηκε στα  δύο μίλια από τις βουλγαρικές  ακτές και  διατηρείται  σε καλή κατάσταση, αφού υπήρχαν σε αυτό το πηδάλιο και τα πτερύγιά του, όπως σημειώνεται.



Αμφορέας με ζωγραφική από την Οδύσσεια,- Οδυσσέας και οι Σειρήνες, (από το  μουσείο του Λονδίνου)

Το πλοίο ανήκει στην αρχαία ελληνική περίοδο και πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό των Ελλήνων που έκανε ταξίδια από το Αιγαίο σε αποικίες στον  Εύξεινο Πόντο.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το ναυάγιο είναι τουλάχιστον 2400 ετών.


Η αρχαιολογική ομάδα δήλωσε ότι η συντήρηση του ναυαγίου ήταν τόσο καλή λόγω έλλειψης οξυγόνου.


Οι αρχαιολόγοι  ανακοίνωσαν  ότι ο χαρακτηρισμός ως ‘ελληνικού εμπορικού πλοίου’ τεκμαίρεται από τους αμφορείς που μετέφερε,  στους οποίους είναι ζωγραφισμένοι με παραστάσεις από την Οδύσσεια του Ομήρου, και συγκεκριμένα από τις περιπέτειες του Οδυσσέα με τις Σειρήνες.


Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός ως ‘του παλαιότερου ναυάγιου’ είναι από Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον που ερεύνησε το ναυάγιο με τη μέθοδο του άνθρακα.


Η διεθνής Ομάδα αρχαιολόγων στον Εύξεινο Πόντο ασχολείται με τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί,  ότι η ομάδα αυτή στην τριετή έρευνά της  έχει ανακαλύψει περίπου εξήντα αρχαία ναυάγια.


bbc.com/turkce

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: