16.11.18

Ανακαλύφθηκε τάφος εγκύου γυναίκας 3,5 χιλιάδων ετών



Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ιταλοαμερικανική αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται στο έργο ‘Ασουάν-Κομ Όμπο’ στο Ασουάν, έχει αποκαλύψει τάφο γυναίκας και του εμβρύου της, του οποίου τα λείψανα βρίσκονται επάνω της.



Το εύρημα, το οποίο χρονολογείται  πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Δρ Μοσταφά Βαζίρι.


Ο Βαζίρι δήλωσε ότι ο τάφος βρέθηκε άθικτος μέσα σε ένα μικρό νεκροταφείο. Αυτό είχε χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που ζούσαν ως νομάδες και μετακόμισαν στην Αίγυπτο από την ενδοχώρα της ερήμου Νούμπια, κατά τη δεύτερη ενδιάμεση περίοδο (περίπου  1750- 1550 π.Χ.)
Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η γυναίκα ήταν περίπου 25 ετών και κατά τη στιγμή του θανάτου της βρισκόταν στη διάρκεια του τοκετού.


Ο Βαζίρι πρόσθεσε ότι ο σκελετός του μωρού βρέθηκε στη μητρική πυελική περιοχή και το έμβρυο  είχε έρθει σε θέση «με το κεφάλι προς τα κάτω», υπονοώντας την πιθανότητα ότι τόσο η μητέρα όσο και το παιδί, πιθανόν πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού.


Αν και η διαδικασία εργασίας  βρίσκεται σε εξέλιξη, η προκαταρκτική ανάλυση των λειψάνων της μητέρας αποκάλυψε μια κακή ευθυγράμμιση στη λεκάνη της γυναίκας, πιθανότατα από κάποιο σπάσιμο που είχε θεραπευθεί λανθασμένα.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτή η ανωμαλία είχε προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού που  τους οδήγησε στον πρόωρο θάνατο.


Ο σκελετός της μητέρας ήταν τυλιγμένος με δερμάτινο περίβλημα και στην ταφή βρέθηκαν υλικά της νεκρώσιμης τελετής.


Luxor Times
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: