4.12.18

Η αρχαιολογική έρευνα σε νεολιθικό οικισμό στη Στρώμνιτσα ολοκληρώθηκε


Σκόπια.


Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το τρέχον έτος σε νεολιθικό οικισμό της Μέσης Νεολιθικής Εποχής, ηλικίας 7.500 ετών, κοντά στο χωριό Κοστουρίνο στην περιοχή της Στρώμνιτσας.


Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ζόραν Ρούγιακ από Εθνικό Ινστιτούτο της Στρώμνιτσας  τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά.


«Ανήκει στη Μέση Νεολιθική και μέχρι σήμερα είναι η αρχαιότερη οικιστική τοποθεσία  στο νοτιοανατολικό τμήμα της πΓΔΜ.

 Πρόκειται για ένα κτίσμα διαστάσεων 9χ6 μέτρα, όπως είναι τα περισσότερα της εποχής αυτής, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει όλες τις ανέσεις στο εσωτερικό του: φούρνο, εστία, χώρους για άλεσμα σιτηρών, χώροι που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της Νεολιθικής περιόδου, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ρούγιακ.


Πρόσθεσε ότι βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές και λατρευτικές δραστηριότητες.


Εκτός από τα κεραμικά βρέθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ένας βωμός και σύμβολα που χρησιμοποιούνταν τη νεολιθική περίοδο.


Ο διευθυντής του Ινστιτούτου και του Μουσείου της Στρώμνιτσας, Άκο Μανίσκι ενημέρωσε ότι οι αρχαιολόγοι εργάσθηκαν σε αυτήν την περιοχή και στην τοποθεσία Ρίμσκα Τέρμα στο Μπάνιο Μπάνσκο.


Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Στρώμνιτσας, Γιοσίφ Χριστόφ δήλωσε ότι θα γίνει αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου  και του πύργου ‘Τσάρεβι’, κατά το επόμενο έτος για να γίνουν επισκέψιμοι και για το λόγο αυτό ο δήμος προσφέρει  ένα εκατομμύριο ευρώ.


Η ετήσια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων.


sitel.com.mk
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: