27.12.18

Μικρά Ασία: Ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Σαΐτται της Μαγνησίας





Στην αρχαία πόλη Σαΐτται της ανατολικής Λυδίας, στην περιοχή της σημερινής Ντεμιρσί της επαρχίας Μαγνησίας  εντοπίστηκε από αρχαιοκάπηλους ψηφιδωτό ελληνιστικής εποχής, όπως σημειώνει τουρκικό δημοσίευμα.


Την αρχαία πόλη Σαΐτται οι Τούρκοι την αποκαλούν ‘Sidas’ την οποία βρίσκουμε στις αναφορές του Πτολεμαίου ως Σέτται, Σάεται (Ptl. 5,2,21).


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική χωροφυλακή παρακολούθησε ύποπτους οι οποίοι προέβαιναν σε ανασκαφή στην περιοχή της αρχαίας πόλης, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή.


Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, η τουρκική χωροφυλακή συνέλαβε τους υπόπτους οι οποίοι είχαν ανασκάψει σε ένα σημείο σε βάθος δύο μέτρων, όπου εκεί εντοπίστηκε ένα ψηφιδωτό στο οποίο εικονίζεται ένα παγώνι.


 Οι αρχαιοκάπηλοι που ήταν εννέα άτομα, έψαχναν στην περιοχή εδώ και εννέα μήνες, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.


Το μωσαϊκό σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία αξιολογείται ως σημαντικό εύρημα, ηλικίας περίπου δύο χιλιάδων ετών και μετά από επεξεργασία που θα γίνει θα μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Μαγνησίας (Manisa).



posta.com.tr


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: