30.12.18

Μουφτής του Ιράκ απαγορεύει τις γιορτές των Χριστουγέννων- αντίδραση Κούρδων



Δεκέμβριος 30, 2018.

Αρμπίλ.

Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Ιρακικής Περιφέρειας του Κουρδιστάν αντέδρασε σκληρά  στη θρησκευτική διακήρυξη (Φετβά) του μουφτή Μαχντί αλ Σουμέϊντε, με την οποία απαγορεύει τη γιορτή των Χριστουγέννων, όπως γράφει ενημερωτική ιστοσελίδα του Κουρδιστάν.


Ο Ιρακινός μουφτής χαρακτήρισε τη γιορτή των χριστιανών ως ‘χαράμ’/ ‘παράνομη’ και αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ‘οι απόψεις αυτές  είναι διχαστικές και παρόμοιες με τις απόψεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS’.


«Ο μουφτής Μαχντί αλ Σουμέϊντε εναντιώθηκε δημόσια στο εορτασμό της γέννησης του Ιησού και των γιορτών της Πρωτοχρονιάς. Αυτές οι δηλώσεις είναι αντίθετες με τη λογική και την θρησκευτική ανοχή. Ζητάμε να ληφθούν νομικά μέτρα για να αποφευχθούν ενδεχόμενες ενέργειες που θα βλάψουν την ισορροπία της κοινωνίας μας. Ο θρησκευτικός εορτασμός δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνοτική και θρησκευτική σύγκρουση.


» Εμείς, ως Υπουργείο Θρησκευμάτων στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν, πιστεύουμε στην ελευθερία της Θρησκείας, στην ειρηνική συνύπαρξη των πιστών  και στην προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων.


»Οι θρησκείες στο Κουρδιστάν κατάφεραν να επιζήσουν κατά το σκοτεινό παρελθόν και προσπαθούμε σήμερα να τις προστατεύσουμε. 

Αντετιθέμεθα έντονα στις δηλώσεις του συγκεκριμένου προσώπου. 

Τέτοιες απόψεις είναι διχαστικές και παρόμοιες με τις απόψεις του ISIS”,αναφέρει η ανακοίνωση του κουρδικού υπουργείου.


basnews.com

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: