29.1.19

Η Πολωνία προσπαθεί να εμποδίσει τον Τζορτζ Σόρος να αγοράσει ΜΜΕ



Η πολωνική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει  την εταιρεία του Τζορτζ Σόρος να αγοράσει τον δεύτερο μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα.



Ο  ουγγρικής καταγωγής Αμερικανοεβραίος δισεκατομμυριούχος  ένωσε τις δυνάμεις του με τον ιδιοκτήτη της ‘ Agora’, προκειμένου να υποβάλει προσφορά για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού ‘Zet’.


Ανταγωνίζονται με δύο Πολωνούς επιχειρηματίες που έχουν προβεί σε προσφορές για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Wirtualnemedia, όπως σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.


Το ‘ράδιο Ζετ’,  είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στη σύγχρονη Πολωνία, άρχισε να εκπέμπει το 1990 και έγινε το πρώτο ιδιωτικό ραδιόφωνο στη Βαρσοβία και το δεύτερο  ιδιωτικό ραδιόφωνο σε όλη τη χώρα.


Ο Τζορτζ Σόρος μέσω της ‘Ανοικτής Κοινωνίας’ προσπαθεί να διεισδύσει στα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας.

Σημειώνεται ότι οι αρχές στην Ουγγαρία, έπειτα από έναν αποφασιστικό πόλεμο κατά του Σόρος κατάφερε να εκδιώξει την οργάνωση του, η οποία μεταφέρθηκε στο Βερολίνο.

 
Ο Σόρος, ύποπτος για σχέδια διάλυσης των κοινωνικών ιστών στα ανατολικά κράτη κατέστη στόχος πολλών εθνικιστών στην περιοχή.


Στην Ουγγαρία, η εκστρατεία εναντίον του τελείωσε με την απομάκρυνση από τη Βουδαπέστη του Κεντροευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, που ιδρύθηκε από τον Ούγγρο δισεκατομμυριούχο.


«Το κράτος πρέπει να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τους κερδοσκόπους της αγοράς που επιδιώκουν να αυξήσουν  την επιρροή τους με την αγορά των μέσων ενημέρωσης» δήλωσε η  εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος & Δικαιοσύνη», Μπεάτα Μαζούρεκ.


Αρκετές ώρες αργότερα, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πάβελ Λεβαντόφσκι, δήλωσε  στην τηλεόραση «wPolsce.pl» ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε νομικά μέσα εκτός από τους συνήθεις κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για να ασκεί έλεγχο στις συναλλαγές.


Μετά από διεθνή κριτική, η κυβέρνηση ανέβαλε τα σχέδια που θα μπορούσαν να απομακρύνουν ορισμένους  ξένους να γίνουν ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.


 «Θα έπρεπε  να έχουμε νομικά ερείσματα», είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού.


money.bg

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: