15.6.19

Αλβανία: Σε υποβρύχιες έρευνες εντοπίστηκαν δεκάδες ναυάγια





Ιούνιος 15, 2019.
Τίρανα.
Σε υπαίθριο χώρο των  εγκαταστάσεων του λιμένα του Δυρραχίου, με την παρουσία του διπλωματικού σώματος της Αλβανίας,  παρουσιάστηκαν ευρήματα υποβρύχιων ερευνών στα αλβανικά ύδατα από δύο σημαντικούς θεσμούς του κόσμου στον τομέα αυτόν, του RPM Nautical Foundation και του Ινστιτούτου Ενάλιας  Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.



Αυτά τα δύο αμερικανικά ιδρύματα, είναι ηγέτες στην υποβρύχια τεχνολογία και παρόντα στην αλβανική θάλασσα επί 12 χρόνια, δημιουργώντας υποβρύχιους επιστημονικούς χάρτες.


Την παρουσία άνοιξε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ουνέσκο για τα θαλάσσια αρχαιολογικά αντικείμενα, Αουρόν Τάρε με μια σύντομη αναφορά για την θαλάσσια έρευνα στην Αλβανία, αναφέροντας ιδίως τους Αλβανούς αρχαιολόγους Μόκομ Ζέκο και Νερίταν Τσέκα για τις υποθαλάσσιες έρευνες τους και τη δημιουργία ενός βαθυσκάφους τη δεκαετία του ’70,  ως μια προσπάθεια να εξερευνήσουν την ιστορία των αλβανικών ακτών.
Το ερευνητικό σκάφος Herkules, με την προηγμένη τεχνολογία του, έχει σαρώσει το ένα τρίτο των αλβανικών ακτών και έχει δημιουργήσει τρισδιάστατους χάρτες του πυθμένα της θαλάσσιας ακτής και έχει ανακαλύψει πάνω από 41 ναυάγια που ξεκινούν από τον 6ο αιώνα προ Χριστού και φθάνουν μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.


Ο πρόεδρος της RPM Nautical Foundation, Τζέιμς Γκολντ, μία από τις κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, τόνισε τη σημασία των ανακαλύψεων, όχι μόνο για την Αλβανία αλλά για τη ναυτική ιστορία της Μεσογείου γενικότερα.


Το πλοίο Herkules θα παραμείνει στο λιμάνι του Δυρραχίου για να βοηθήσει τις αλβανικές αρχές στη σάρωση του λιμανιού, και κατόπιν θα συνεχίζει  τις  επιστημονικές παραθαλάσσιες  έρευνες που θα ρίξουν φως στην ιστορία αλλά και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού κατά μήκος των ακτών μας, σημειώνει το δημοσίευμα.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: