13.7.19

Κορινθιακοί αμφορείς εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλβανίας



Ιούλιος 13, 2019. 

Κοινή αμερικανο-αλβανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε αμφορείς, τουλάχιστον 2.500 ετών στο Ιόνιο Πέλαγος, ανοικτά των ακτών της Αλβανίας, οι οποίοι, προφανώς, αποτελούσαν το φορτίο πλοίου της αρχαίας εποχής.



Το ερευνητικό σκάφος ‘Hercules’ του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι βρήκε 22 αμφορείς –  που είναι ένα κεραμικό σκεύος με δύο χειρολαβές και μακρόστενο λαιμό- το οποίο χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση και μεταφορά κρασιού και οίνου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Οι αμφορείς ήταν διάσπαρτοι σε βάθος 40 με εξήντα μέτρα στο βυθό κοντά στη βραχώδη ακτή της χερσονήσου Καραμπουρούν.


Ο αρχαιολόγος Ματέους Πολακόεσκι δήλωσε ότι οι αμφορείς είναι κορινθιακού τύπου που χρονολογούνται από τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ έως τον 5ο αιώνα π.Χ.


«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο με τους κορινθιακούς αμφορείς έπλεε κατά μήκος της ακτής της Αλβανίας, εάν βρεθούν κατάλοιπα στους αμφορείς θα διαπιστωθεί το περιεχόμενο των αμφορέων», δήλωσε ο Πολακόεσκι.


Ο επικεφαλής του ‘RPM’ Τζέιμς Γκόλντ, θεώρησε ότι πρόκειται από τα πιο σημαντικά ευρήματα τόσο από ιστορική όσο και από αρχαιολογική άποψη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα,  με το ενδεχόμενο του εντοπισμού υπολειμμάτων του  αρχαίου πλοίου.


Ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα, δήλωσε ότι παρόμοιοι αμφορείς με κορινθιακό οίνο έχουν βρεθεί  στο Δυρράχιο και την Απολλωνία καθώς και σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της Αλβανίας, που δείχνει τον έντονο εμπόριο κατά το δεύτερο του μισού του 7ου αιώνα π.Χ. με τις (αρχαιοελληνικές) πόλεις των αλβανικών ακτών.


Από το 2004, το αμερικανικό σκάφος Ηρακλής (Hercules) χαρτογραφεί την ακτή της Αλβανίας και έχει ανακαλύψει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. 

Το Ναυτικό Ίδρυμα RPM σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο μουσείο στη δυτική Αλβανία με τα ευρήματα στο βυθό των αλβανικών ακτών.


Η έρευνα στο βυθό των αλβανικών ακτών έχει μέχρι σήμερα  ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Ανακαλύφθηκαν 28 ναυάγια και δεκάδες αμφορείς στις θαλάσσιες περιοχές των Αγίων Σαράντα, του Βουθρωτού, του Δυρραχίου και σχεδιάζεται να ερευνηθούν και οι θαλάσσιες περιοχές στη βόρεια Αλβανία.


Η Αλβανία θέλει να προστατεύσει και να επωφεληθεί από τα πλούσια  αρχαία ευρήματα του βυθού των ακτών της με τα λιγοστά κονδύλια που χορηγούνται στον πολιτιστικό τομέα από την κυβέρνηση, μιας χώρας από τις φτωχότερες της Ευρώπης, όπως σημειώνεται.


shekulli.com.al , Balkanweb.com, hashtag.al

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

1 σχόλιο:

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

τι λέτε ρε παιδιά!!! Κορινθιακοί έ; Και άκου να δείς... "Ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα, δήλωσε ότι παρόμοιοι αμφορείς με κορινθιακό οίνο έχουν βρεθεί στο Δυρράχιο και την Απολλωνία καθώς και σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της Αλβανίας, που δείχνει τον έντονο εμπόριο κατά το δεύτερο του μισού του 7ου αιώνα π.Χ. με τις (αρχαιοελληνικές) πόλεις των αλβανικών ακτών." Ήτοι εμπόριο των Κορινθίων με ποιους; Και Δυρράχιο;;; εντάξει η λέξη μπορεί να είναι αγγλική (χαχαχα).... ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ όμως; Οι Αλβανοί της περιοχής θα εκπλαγούν μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών όταν ανακαλύψουν ότι είναι συμπατριώτες μου από την Κόρινθο! Και ίσως αφού ανακαλύψουν ότι οι Κορίνθιοι αποίκησαν Ιλλυρία και Ιταλία και κυριαρχούσαν σε όλη την Αδριατική να επιθυμήσουν την αναβίωση της μεγάλης "αλβανικής" Κορίνθου!!