30.8.19

Οι πνεύμονες του πλανήτη δεν είναι στον Αμαζόνιο!



Αύγουστος 30, 2019. 

Το οξυγόνο που αναπνέουμε προέρχεται από τους ωκεανούς και το τροπικό δάσος έχει μόνο επίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παράγει το ένα πέμπτο του οξυγόνου στη Γη, δεν είναι αλήθεια, γράφει η «National Geographic» και τονίζει ότι όλο και περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν αυτό το ψέμα ως πραγματικότητα.


Σχεδόν όλο το οξυγόνο στη Γη προέρχεται από τους ωκεανούς, ένα απόθεμα που θα κρατήσει εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος βλέπει με αποτροπιασμό τις πυρκαγιές του Αμαζονίου.


Ο Σκοτ Ντένινγκ (Scott Denning) του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υπενθυμίζει ότι από όλο το οξυγόνο που παράγεται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης,  το ένα τρίτο μόνο προέρχεται από τα τροπικά δάση, όπως είναι αυτό του Αμαζονίου.


Κάθε χρόνο, εκτός από τις πυρκαγιές που καταναλώνουν οξυγόνο,  κατανάλωση γίνεται και από ζωντανούς οργανισμούς – τα δέντρα απορρίπτουν συνεχώς τα νεκρά φύλλα, κλαδιά, ρίζες και άλλα συντρίμμια, τα οποία με τη σειρά τους τροφοδοτούν τους οργανισμούς του οικοσυστήματος. Στη διαδικασία αυτή, σε κάθε βήμα, καταναλώνεται οξυγόνο.


Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι παράγει περίπου το 5% έως το 6% του οξυγόνου στη Γη ο Αμαζόνιος, είναι σημαντικός για άλλους λόγους, κυρίως λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα.


Για αυτό, οι επιστήμονες διαφωνούν με την καθιέρωση του χαρακτηρισμού του Αμαζόνιου ως «πνεύμονα της Γης», αλλά είναι ένα τροπικό δάσος μέσα στο γιγαντιαίο οικοσύστημα του πλανήτη.


Ο Αμαζόνιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής και της Ασίας.


Ο Αμαζόνιος είναι, επίσης, ένας θησαυρός της ζωής, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, και αποτελεί ένα από τα πιο διαφορετικά οικοσυστήματα του κόσμου.


Αυτό το οικοσύστημα  καταστρέφεται με την ανεξέλεγκτη υλοτομία και την ανθρώπινη αμέλεια.



Tanjug, Politika. Rs,


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: