25.6.20

Το ερωτικό μήνυμα του αιγυπτιακού πάπυρου



Ένα αιγυπτιακό κείμενο, που υπολογίζεται ότι γράφηκε πριν από περίπου 1300 χρόνια, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως μαγικό ξόρκι, τελικά αποκρυπτογραφήθηκε.
Όπως έδειξε η έρευνα στόχος του ήταν ο έρωτας.



Το ξόρκι ή η «μαγική συνταγή» στον αιγυπτιακό πάπυρο παρουσιάζει μια εικόνα που δείχνει δύο πλάσματα σαν πουλιά που βλέπουν το ένα το άλλο, περιτριγυρισμένα από θραύσματα φράσεων που αναφέρονται σε Βιβλικούς χαρακτήρες και γεγονότα. Το κείμενο είναι γραμμένο σε Κοπτικά, μια αιγυπτιακή γλώσσα που χρησιμοποιούσε το ελληνικό αλφάβητο.


Μια νέα ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από τον Κόρσι Ντόσου [ Korshi Dosoo] από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, κάνει συγκρίσεις με άλλους παρόμοιους παπύρους και γνωστά τελετουργικά της εποχής για να σημειώσει ότι αυτή ήταν μια ερωτική συνταγή, πιθανόν για την ένωση δύο ερωτευμένων ανθρώπων και την προστασία του έρωτά τους.


«Αυτή η εικόνα δείχνει τη συγγένεια με έναν αριθμό παρόμοιων παπύρων από άλλα κείμενα του ίδιου είδους και η ανάλυση αυτών των εικόνων, παράλληλα με τα αποδεικτικά στοιχεία κειμένου, υποδηλώνει ότι μπορεί να θεωρηθεί ως αναπαράσταση ενός τελετουργικού που προορίζεται να ενώσει δύο εραστές», γράφει ο ερευνητής στο άρθρο του.


Ο Dosoo λέει ότι ενώ είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για την ηλικία του πάπυρου, ωστόσο ταιριάζει με το στυλ και το περιεχόμενο άλλων κειμένων της ελληνιστικής Αιγύπτου,  που χρονολογούνται με ακρίβεια στα τέλη του 7ου ή στις αρχές του 8ου αιώνα.


Ο ερευνητής παραδέχεται επίσης ότι η προσπάθεια να κατανοήσουμε αυτές τις μαγικές συνταγές δεν είναι καθόλου εύκολη: ενώ πιστεύει ότι η ερμηνεία του είναι "γενικά σωστή", υπάρχουν και άλλες αναλύσεις. Οι δύο μορφές θα μπορούσαν να είναι δαίμονες, για παράδειγμα, που επιδιώκουν τη χειραγώγηση κάποιου.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: