4.7.20

Γερμανικό ίδρυμα χρηματοδοτεί έρευνα για τους αρχαίους μύθους

 

 

Το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας - Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), έχει ανανεώσει τη χρηματοδότηση μιας ερευνητικής ομάδας για τους αρχαίους μύθους στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

Για την κατανόηση των μύθων


Η ερευνητική ομάδα προβαίνει σε ανάλυση των μύθων καλύπτοντας μια μεγάλη ιστορική περιοχή το Ιράκ και τη Συρία - αρχαία Μεσοποταμία - μέσω Ισραήλ και Ελλάδας έως τη Ρώμη. 

Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ για τα τελευταία τρία χρόνια.


Στην πρώτη περίοδο έρευνας, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ενοποιημένη θεωρία και μεθοδολογία για την έρευνα των αρχαίων μύθων. 


Στη δεύτερη φάση της χρηματοδότησης τους, θέλουν να κάνουν συγκριτικές μελέτες του υλικού που συγκέντρωσαν με λεπτομερή ανάλυση των μύθων, παραβάλλοντας τους μύθους όχι μόνο με υπάρχοντα κείμενα, αλλά και με γνωστά γεγονότα.


«Έχουμε αναπτύξει μια μεθοδολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν συγκεκριμένο πολιτισμό και  με συγκριτικό τρόπο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκρίνει μύθους από ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών περιοχών, από τις πρώτες ενδείξεις της Μεσοποταμίας έως την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, την ειδωλολατρική και την ύστερη χριστιανική αρχαιότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια  Ανέτε Τσγκόλ κατά το Σεμινάριο Αρχαίων Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.


 Αυτό οδήγησε σε νέες μεθόδους διερεύνησης και του τρόπου της μυθικής αφήγησης και των στρωμάτων της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κατανοηθούν ορισμένοι μύθοι», τόνισε.


Στην έρευνα λαμβάνουν μέρος, διεθνώς γνωστοί ερευνητές από το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, συμβάλλοντας ως συνεργάτες στην κοινή εργασία.


Archaeologie On Line

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: