7.7.20

Αλβανία: Στη Χιμάρα ανακαλύφθηκε νεκροταφείο Εποχής του Χαλκού




Ιούλιος 2020.
Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στη Χιμάρα, όπου ανακαλύφθηκε προϊστορικό νεκροταφείο όγκου που θεωρείται ότι ανήκει στον 15ο αιώνα π.Χ. 

Σε ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης, ο διευθυντής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αυλώνα, Όργκες Φέιμι,  ανέφερε ότι το  σωστικό έργο  αυτή τη στιγμή εκτελείται με τη συντήρηση των υλικών που βρέθηκαν και στη συνέχεια θα προβεί στην εμφάνισή τους στο κοινό.

Πρόκειται για μια τούμπα,  που θεωρείται ότι ανήκει στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 15ος-12ος αιώνας π.Χ.,  καθώς εκεί έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί τάφοι προ χριστιανικής εποχής.

Σύμφωνα με τον Φέιμι οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, αφού ανακαλύφθηκαν τυχαία αρκετοί τάφοι στην όχθη ενός ρέματος.

«Σωστική ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το 2018, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών εργασιών που πραγματοποιούμε στη Χιμάρα, καθώς ο δήμος της Χιμάρας, όπως είναι γνωστό, έχει αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.  Η αρχαιολογική τοποθεσία βρέθηκε τυχαία στο ρέμα του Γκόραν, όπου είχαν εμφανιστεί ορισμένοι τάφοι.

»Πραγματοποιήθηκαν τομές από τον Οργανισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής της διάσωσης των τάφων που έληξε το 2018, διαπιστώθηκε η παρουσία ενός άλλου αναχώματος και ορισμένων ακόμη τάφων στη ροή του ρέματος» , δήλωσε ο Φέιμι.

Ο Φέιμι δήλωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρης τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπου εκτός από τους τάφους υπάρχουν επίσης πολύτιμα  ταφικά αντικείμενα.

«Ανακαλύψαμε μια ομάδα τάφων σε μια τούμπα και  πιστεύεται ότι χρονολογούνται από το XV-XII αιώνα π.Χ. Η ανακάλυψη έχει αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στη φάση της τεκμηρίωσης και της συντήρησή τους, στη συνέχεια θα παρουσιαστούν όλα στο κοινό» , είπε Φέιμι.


Shqiptarja.com
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: