17.7.20

Σάκοι άμμου προστατεύουν ιστορικά ψηφιδωτά στο Ιντλίμπ



Ιούλιος 17, 2020.

Maarat al Numan- Συρία.

Στο μουσείο Μααράτ αλ Νουμάν  στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, χρησιμοποιούνται σάκοι άμμου για την προστασία ιστορικών ψηφιδωτών που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα.



Η Μααράτ αλ Νουμάν , η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην επαρχία του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, ζει την έντονη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ του συριακού στρατού και μιας σειράς ανταρτικών ομάδων.


Καθώς το Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, η ένταση των μαχών είναι προφανής. Μετά από έντονες μάχες, ο στρατός κατέλαβε την πόλη Μααράτ αλ Νουμάν τον Ιανουάριο.  


Το μουσείο Μααράτ αλ Νουμάν είναι ένα από τα τοπία της πόλης καθώς το ίδιο το κτίριο είναι ιστορικό που χτίστηκε τον 16ο αιώνα ως ξενοδοχείο για ταξιδιώτες στην αρχή πριν γίνει μουσείο.


Το μουσείο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ωστόσο στην είσοδο των μεγάλων αιθουσών βλέπει ο επισκέπτης, στοιβαγμένους σάκοι άμμου μπροστά στους τοίχους. 


Οι ιστορικοί θησαυροί των ψηφιδωτών έργων, που χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου και του έβδομου αιώνα, κρύβονται πίσω από τους σάκους.


Ορισμένοι πίνακες καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με σακούλες, ενώ άλλοι εκτέθηκαν κατά το ήμισυ.


Για τους αρχαιολόγους, τα πιο σημαντικά αντικείμενα στο μουσείο είναι οι ψηφιδωτοί πίνακες, καθώς η ζημιά τους είναι ανεπανόρθωτη.


Ο  Γκαζί Αλόλο, διευθυντής της αρχαιολογίας του Ιντλίμπ, δήλωσε ότι στο μουσείο έχει γίνει μεγάλη ζημιά από το 2012, όταν οι αντάρτες εξαπλώθηκαν στο Ιντλίμπ.


Είπε ότι τα μικρά αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε υπόγεια, ενώ οι ψηφιδωτοί πίνακες προστατεύονταν με τη βοήθεια της τοπικής κοινότητας, καθώς οι νέοι του Μααράτ αλ Νουμάν  βοήθησαν στην τοποθέτηση των σακιών πάνω στους πίνακες των ψηφιδωτών.


Ο Αλόλο σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ζημιά έχει προκληθεί στα γυάλινα κομμάτια από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ενώ τα κεραμικά είχαν λιγότερες ζημιές.
Όταν μπήκε στο μουσείο για πρώτη φορά μετά την ανακατάληψη από το στρατό της πόλης,   είπε ότι ήταν ευχαριστημένος που τα ψηφιδωτά σε μεγάλο βαθμό ήταν ακέραια.


«Με τη βοήθεια της τοπικής κοινότητας του Μααράτ αλ Νουμάν και ορισμένων εργαζομένων στο τμήμα αρχαιοτήτων, προστατέψαμε αυτούς τους πίνακες και τους κρύψαμε χρησιμοποιώντας σάκους άμμου», είπε.


Ο Αλόλο πρόσθεσε ότι κάλυψαν επίσης τους πίνακες  και «με ένα στρώμα υφάσματος και γι΄αυτό οι πίνακες προστατεύθηκαν από βομβαρδισμούς εναντίον του μουσείο ή σε γειτονικές περιοχές».


Ο αρχαιολόγος επεσήμανε ότι το μουσείο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και χρειάζεται επείγουσα αποκατάσταση.

«Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές. Κάποιοι τοίχοι και διάδρομοι ράγισαν και υπάρχουν τρύπες στις οροφές. Επομένως, αυτό το κτίριο χρειάζεται μια αποκατάσταση έκτακτης ανάγκης για να σωθεί και να επισκευαστεί άμεσα αυτό που καταστράφηκε», σχολίασε.

Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με τοπική εμπειρογνωμοσύνη και η Συρία έχει εκπαιδεύσει ομάδες για να διορθώσει τη ζημιά, δήλωσε ο διευθυντής, προσθέτοντας ότι οι ζημιές έχουν καταγραφεί και έχει επιλεχθεί η διαδικασία αποκατάστασής τους.

‘Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει αφού έχουμε εμπειρία και δυνατότητες», είπε, επισημαίνοντας ότι εάν τα ψηφιδωτά υποστούν ζημιά, δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθούν.

«Έτσι, αυτοί οι σάκοι άμμου προστάτευαν το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφιδωτών στο μουσείο", σημείωσε ο Αλόλο.



Xinhua net.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: