25.8.20

Ανακαλύφθηκαν 425 χρυσά νομίσματα του Χαλιφάτου των Αββασιδών

Αύγουστος 25, 2020.

 

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την ανακάλυψη παλαιών ισλαμικών χρυσών νομισμάτων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών κοντά στο κέντρο της  ισραηλινής πόλης Γιάβνε.


Πρόκειται για μια  συλλογή 425  νομισμάτων καθαρού χρυσού, τα περισσότερα από τα οποία είναι 1.100 ετών. 

Είναι  ένα «εξαιρετικά σπάνιο» εύρημα, ανέφεραν οι  Ισραηλινοί αρχαιολόγοι Λιάτ Νάνταβ-Ζιβ και Έλι Χαντάντ σε κοινή δήλωση.

Η συλλογή χρονολογείται από την περίοδο του χαλιφάτου των Αββασιδών του 9ου αιώνα,  και τότε ήταν ένα πολύ σημαντική κινητή περιουσία,  δήλωσε ο Ρόμπερτ Κουλ, ειδικός νομισμάτων στην Αρχή Αρχαιοτήτων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από την αρχική ανάλυση φαίνεται ότι τα νομίσματα, ανήκουν στη χρυσή εποχή του Χαλιφάτου των Αββασιδών που ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η ανακάλυψη ήταν από τις μεγαλύτερες κρύπτες αρχαίων νομισμάτων που βρέθηκαν στο Ισραήλ. Το 2015, ερασιτέχνες δύτες βρήκαν περίπου 2.000 χρυσά νομίσματα στα ανοικτά των ακτών της αρχαίας πόλης της Καισάρειας, που χρονολογούνται από την περίοδο των Φατιμιδίων τον 10ο και 11ο αιώνα.

«Ας ελπίσουμε ότι η μελέτη της συλλογής αυτής θα μας πει περισσότερα για μια περίοδο για την οποία γνωρίζουμε ακόμα ελάχιστα», δήλωσε ο Κουλ.

«Το άτομο που έθαψε αυτόν τον θησαυρό πριν από 1.100 χρόνια πρόσμενε ότι θα τον ξαναβρεί, γιατί σφήνωσε το πήλινο σκεύος που ήταν μέσα ο θησαυρός,  με μια μεγάλη μεταλλική βέργα για να μην μετακινηθεί.

Το μόνο που μπορούμε να μαντέψουμε είναι ότι δεν κατόρθωσε να επιστρέψει για να παραλάβει τον κρυμμένο θησαυρό», δήλωσε Νάνταβ-Ζιβ.

Israel Hayom.com

 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: