22.8.20

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε ελληνιστικός οικισμός στο Μπουργκάς

φωτό από το δημοσίευμα

Αύγουστος 22, 2020

Νέες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του  ακρωτηρίου  Τσιρόζα, μεταξύ της περιοχής  Κράιμόριε και του ψαροχωριού Τσεγκένε Σκέλε στον κόλπο του Μπουργκάς.


Η περιοχή είναι γνωστή από την έρευνα του αρχαιολόγου του Μπουργκάς K. Γκοσμποντίνοφ.

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην τοποθεσία αυτή χρηματοδοτείται από τον Δήμο Μπουργκάς, το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας - Μπουργκάς, και διεξάγονται από μια κοινή ομάδα των δύο μουσείων.

Τον Ιούλιο, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των ανασκαφών ενός οχυρωμένου ελληνιστικού χώρου από τον 2ο αιώνα π.Χ., που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Τζιρόζα [нос Чироза]. Την έρευνα ηγήθηκε ο καθηγητής Δρ. Ιβάν Χριστόφ από το ΝΙΜ, με τον αναπληρωτή επικεφαλής Δρ. Μίλεν Νικολόφ, διευθυντή του RIM - Μπουργκάς. Η οχύρωση είχε έκταση 800 τετραγωνικών μέτρων και προστατεύονταν από πέτρινο τείχος και μεγάλη τάφρο με βάθος 1,3 μέτρα και πλάτος σχεδόν 4 μέτρων.

Δείκτης της χρονολόγησης του αρχαιολογικού χώρου είναι το κεραμικό υλικό. Με 260 επεξεργασμένα κεραμικά θραύσματα, το 40% είναι κατασκευασμένο από θρακικά κεραμικά - αγγεία χειροποίητα, με πλαστική διακόσμηση και γυαλισμένη επιφάνεια.

 Τα άλλα θραύσματα είναι από αμφορείς, κύπελλα τοπικά και εισαγόμενα, κεραμικά κόκκινης λάκας με ανάγλυφη διακόσμηση.

 Ένας αξιόπιστος δείκτης για τη χρονολόγηση του χώρου είναι οι λαβές, οι πυθμένες των αμφορέων των οστών ( που προέρχονται από το νησί της Κω) και τα κεραμικά θραύσματα από την περιοχή της αρχαίας Περγάμου.


Η ανακάλυψη της τάφρου και η ανίχνευση, αν και στο αρχικό στάδιο, του πέτρινου τείχους, καθιστά δυνατό να υποτεθεί ότι πρόκειται για ένα ύστερο ελληνιστικό οχυρωμένο κέντρο της ίδιας εποχής με την ήδη γνωστή Φαρμακίδα ( στο σημερινό  Πριμόρσκο).

Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι το στενό τείχος και η τάφρος να σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός παραθαλάσσιου ναού.

 



Στην υδάτινη περιοχή του ακρωτηρίου ο καθηγητής Ιβάν Χριστόφ εντόπισε αρχαία αντικείμενα ευρείας χρονολόγησης.

Πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες έρευνες όπου ανακαλύφθηκαν αρχαίες δομές  και ευρήματα, τα οποία χαρτογραφήθηκαν.

Pan.bg

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: