25.10.20

Αρχαίος ελληνικός ναός του 5ου π.Χ αιώνα ανακαλύφθηκε σε μικρό νησί της Βουλγαρίας


Οκτώβριος 25, 2020.

Ερείπια αρχαίου ελληνικού ναού του 5ου αιώνα π.Χ., του αρχαίου ελληνικού αποικισμού της δυτικής ακτής του Ευξείνου Πόντου, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων αρχαιολογικών ανασκαφών στο μικροσκοπικό νησί του Αγίου Πέτρου, στα ανοικτά των ακτών της Σωζόπολης, κοντά στο νησί του Αγίου Ιωάννη (Ιβάν) γνωστό για την ανακάλυψη λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, σύμφωνα με βουλγαρικό δημοσίευμα.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Μπουργκάς.

Το νησί του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται περίπου 900 μέτρα από την ηπειρωτική  Βουλγαρία, τη Χερσόνησο Στόλετς ή  Χερσόνησο Σκαμνιά στην πόλη της  Σωζόπολης, είναι ένα μικρό, που είναι μόλις 50 μέτρα από νησί του Αγίου Ιωάννη.

Η πόλη της Σωζόπολης,  ακριβώς η ίδια, είναι η σύγχρονη διάδοχος της αρχαίας Απολλωνίας της Ποντικής (Σωζόπολις), μια αρχαία ελληνική αποικία που χρονολογείται από τον 6 ο αιώνα π.Χ., στη δυτική ακτή του Εύξεινου Πόντου που κατοικούνταν από τους αρχαίους Θράκες, όπως σημειώνεται.

Το νησί του Αγίου Ιωάννη (Ιβάν) είναι το μεγαλύτερο από τα πολλά μικρά νησιά της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι περισσότερο γνωστό για την ανακάλυψη των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή το 2010, με τις ανασκαφές εκεί να δίνουν νέα ευρήματα, όπως η ανακάλυψη ενός τάφου το 2015 που ενδεχομένως περιέχει τα οστά του ιδρυτή της μονής , ενός Σύρου μοναχού που έφερε τα λείψανα.

Το νησί του Αγίου Πέτρου, ωστόσο, δεν είχε ποτέ ερευνηθεί από αρχαιολόγους πριν από το φθινόπωρο του 2020, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Μουσείο Ιστορίας του Μπουργκάς.

 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: