26.10.20

«Αποτρεπτικά» Σημάδια Μαγισσών απασχολούν τους αρχαιολόγους στην Αγγλία


Οκτώβριος 26, 2020.

 Οι αρχαιολόγοι διερευνούν «σημάδια μαγισσών» που βρέθηκαν σκαλισμένα στα ερείπια μιας μεσαιωνικής εκκλησίας που λειτουργούσε στην Αγγλία πριν από 700 χρόνια.

Ερείπιά της αποκαλύφθηκαν στο Stoke Mandeville κατά τη διάρκεια ενός κατασκευαστικού έργου για έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας που έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Ερευνητές από την εταιρεία HS2 Ltd που συμμετείχε στο έργο, εντόπισαν χαρακτικά σε διάφορες πέτρες του παλαιού ναού της Αγίας Μαρίας, οι οποίες έχουν μια κεντρική τρυπημένη τρύπα με γραμμές χαραγμένες από αυτήν που σχηματίζουν κύκλο.

Οι ιστορικοί λένε ότι τα σημάδια χρησιμοποιήθηκαν «για να αποτρέψουν τα κακά πνεύματα παγιδεύοντάς τα σε μια ατελείωτη γραμμή ή λαβύρινθο».

Τα σημάδια των μαγισσών, που τα αποκαλούν «αποτρεπτικά» σημάδια, προέρχονται από την ελληνική λέξη αποτρέπω, «απομακρύνω κίνδυνο για να προστατεύσω τους κατοίκους από τα κακά πνεύματα», όπως σημειώνεται

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας χτίστηκε γύρω στο 1070, μετά την κατάκτηση των Νορμανδών, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν η πρώτη ιδιωτική εκκλησία που ανήκε στον άρχοντα του αρχοντικού εκείνη την εποχή. 

Το 1340, η δομή επεκτάθηκε σε έναν τόπο λατρείας για ολόκληρο το χωριό.

Εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα και κατεδαφίστηκε τον 20ο αιώνα, αφήνοντας πίσω της μερικά ερείπια και παλιούς τάφους που ήταν ορατοί.

 Ο Μάικλ Κάρτ, επικεφαλής αρχαιολόγος της HS2 Ltd δήλωσε: «Το έργο αρχαιολογίας που αναλαμβάνεται ως μέρος του έργου HS2 μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε τη μακρόχρονη κληρονομιά και τη βρετανική ιστορία και να τη μοιραστούμε με τον κόσμο».

«Ανακαλύψεις όπως αυτές οι ασυνήθιστες ενδείξεις έχουν ανοίξει συζητήσεις σχετικά με τον σκοπό και τη χρήση τους, προσφέροντας μια συναρπαστική εικόνα για το παρελθόν».

Τέτοιες επιγραφές έχουμε δει σε άλλες εκκλησίες, αλλά αντί να προσφέρουν προστασία, χρησιμοποιήθηκαν ως ηλιακές κλήσεις.

Ωστόσο, η θέση των σημάνσεων στην St. Mary's δεν ταιριάζει με την ιδέα και αφήνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για προστασία.

Παρόμοια με τα λεγόμενα σημάδια μάγισσας έχουν βρεθεί όχι μόνο σε εκκλησίες, αλλά χαραγμένα σε σπίτια, αχυρώνες και σπηλιές.

Τα σημάδια ήταν συνήθως χαραγμένα σε πέτρα ή ξύλο κοντά στα σημεία εισόδου ενός κτιρίου - ιδιαίτερα πόρτες, παράθυρα και τζάκια.

Εκατοντάδες από αυτά τα σημάδια βρέθηκαν να στολίζουν το εσωτερικό των σπηλαίων ασβεστόλιθου στο Creswell Crags στα σύνορα μεταξύ Nottinghamshire και Derbyshire πέρυσι.

Τα σημάδια θεωρήθηκαν στο παρελθόν ότι ήταν γκράφιτι από την εποχή πριν κλείσουν οι σπηλιές.

Ο Πωλ Μπέικερ, διευθυντής της Creswell Heritage Trust, δήλωσε ότι τα σημάδια ήταν ορατά εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν ήταν πραγματικά κατανοητά.

«Αλλά είπαμε στους ανθρώπους ότι ήταν βικτοριανά γκράφιτι», είπε στον Guardian.

«Δεν είχαμε ιδέα τι είναι. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ηλίθιοι νιώσαμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Al Bawaba.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: