1.11.20

Βυζαντινή εκκλησία χτίστηκε επάνω σε ελληνικό ναό στα Υψώματα Γκολάν


Η ροή του ποταμού Μπάνια, μια ονομασία που πιθανόν να προέρχεται από τον θεό Πάνα

Νοέμβριος 1, 2020.

Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας στα  υψώματα (υψίπεδα) του Γκολάν που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.


Ανασκαφική ομάδα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι η εκκλησία χρονολογείται στα 400 μ.Χ. και πιθανότατα είχε χτιστεί πάνω σε έναν ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στον Έλληνα θεό Πάνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άντι Έρλιτς του Πανεπιστημίου της Χάιφα, οι οικοδόμοι του 5ου αιώνα πιθανότατα μετέτρεψαν τον αρχαίο ναό για δικούς τους σκοπούς. 

Ο Έρλιτς σημείωσε, επίσης, ότι η εκκλησία μπορεί να είναι η τοποθεσία όπου ο Ιησούς ανέθεσε στον Πέτρο να ιδρύσει τον Χριστιανισμό, όπως αναφέρεται στο Κατά Ματθαίον 16:18.

«Είσαι ο Πέτρος και, πάνω σε αυτό το βράχο, θα χτίσω την Εκκλησία μου", διαβάζει το χωρίο.

Ανακαλύφθηκε, μάλιστα, ελληνική επιγραφή σκαλισμένη σε ένα βωμό αφιερωμένο στον Πάνα, τον σατυρικό θεό των βοσκών, της μουσικής και του έρωτα.

Οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι ο εξαιρετικά εξωραϊσμένος ναός είχε αφιερωθεί κάποτε στον Πάνα.

Η εκκλησία της βυζαντινής εποχής στα υψίπεδα του Γκολάν αντικατέστησε πιθανότατα τον ελληνικό ναό.

Οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η εκκλησία αντικατέστησε τον υπαίθριο ναό που ήταν αφιερωμένος στον θεό Πάνα.

Μάλιστα, η ίδια η λέξη Μπάνιας, το όνομα της πηγής των υψωμάτων του Γκολάν, που είναι η πηγή του ποταμού Ιορδάνη, θεωρείται ως μια ελαφριά παραλλαγή στην αραβική της λέξης Πάν-ιας ή Πανεύς, αναφερόμενος στο ίδιο θεό.

Η χριστιανική εκκλησία που ανακαλύφθηκε συντηρείται από το Πανεπιστήμιο της Χάιφας  ως μέρος της διατήρησης της μνημειακής αρχαιολογίας.

i24NEWS

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: