31.12.20

Ανακαλύφθηκαν αρχαία λουτρά στην Φιλαδέλφεια της Ιορδανίας

«Το Αμμάν ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας,  γνωστή ως Φιλαδέλφεια. Όπου κι αν σκάψει κανείς στο Αμμάν, θα βρεί αρχαιότητες», λέει αρχαιολόγος της Ιορδανίας.

Δεκέμβριος 31, 2020.

Αμμάν.

 

Η ανακάλυψη των ερειπίων των παλαιών ρωμαϊκών λουτρών κατά την κατασκευή ενός μεγάλου αποχετευτικού συστήματος στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμμάν,  έχει δημιουργήσει ένα δίλημμα: πώς να διατηρηθεί το αρχαίο παρελθόν της χώρας, υποστηρίζοντας παράλληλα το σύγχρονο μέλλον της;


Μια κυβερνητική επιτροπή που συγκροτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες θα αποφασίσει σύντομα εάν θα επεκτείνει τις ανασκαφές στην περιοχή ή θα προχωρήσει με ένα υπόγειο κανάλι που θα εκτρέπει τα νερά στη διάρκεια πλημμύρας, που κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα  Αμμάν από τους γύρω λόφους.

Τα υπολείμματα των κλιβάνων είναι ένα σημάδι ενός περίπλοκου συστήματος θέρμανσης που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι η πρώτη τέτοια ανακάλυψη ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φιλαδέλφειας πάνω στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη πόλη Αμμάν.

«Θα εξισορροπήσουμε τις ανάγκες της πόλης - για να την προστατεύσουμε από τις πλημμύρες - και να διατηρήσουμε τις αρχαιότητες κάτω από τους δρόμους», δήλωσε ο  Γιαζίντ Αλαϊάν, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας.

«Το Αμμάν ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρώμης και έχει ένα από τα μεγαλύτερα λουτρά ... Όπου κι αν σκάψει κανείς στο Αμμάν, θα βρεί αρχαιότητες», είπε.

Οι εργασίες για το σύστημα αποχέτευσης έχουν ανασταλεί μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση.

Οι αρχαιολόγοι επιταχύνουν το έργο τους  καθώς περιμένουν την απόφαση του Δήμου για το έργο της αποχέτευσης...

Το Αμμάν είναι μια παλιά πόλη όπου πολλά σύμβολα του ρωμαϊκού πολιτισμού είναι ακόμη ορατά, από το Αμφιθέατρο όπου κάθονταν 6.000 θεατές μέχρι τις βρύσες του Νυμφαίου και τον ναό του Ηρακλή σε έναν από τους ψηλότερους λόφους του Αμμάν.

 

Η επιδεινούμενη υποδομή και ο τυχαίος αστικός σχεδιασμός μαστίζουν την τεράστια πόλη των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που χτίστηκε σε στρώματα αρχαίων πολιτισμών που εκτείνονταν στους Αμμωνίτες, τους Μοαβίτες, τους Ρωμαίους, τους Έλληνες και την ισλαμική περίοδο.


Αξιωματούχοι του Δήμου έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία ότι η καθυστέρηση του έργου αποχέτευσης θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα νερού στο κεντρικό Αμμάν και να το πλημμυρίσει ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Αμμάν σημείωσε ταχεία ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των κυμάτων προσφύγων από τις αραβο-ισραηλινές συγκρούσεις και τις περιφερειακές αναταραχές που τη μετέτρεψαν σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Μέσης Ανατολής.

Al Arabiya

 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: