9.12.20

Οι ανθρωπόμορφοι σαρκοφάγοι της Κύπρου


Δεκέμβριος 9, 2020.

Αρχαιοελληνικός τάφος βρέθηκε τυχαία στη νοτιοανατολική Κύπρο, όπου υπήρχαν τρεις σαρκοφάγοι ηλικίας περίπου 2.500 ετών, των οποίων η επιστημονική σημασία έχει καθοριστεί από τοπικούς εμπειρογνώμονες «μεγάλης αρχαιολογικής αξίας», όπως δημοσιεύει η Terrae Antiquae.

«Η ανακάλυψη του τάφου από τον 5ο αιώνα π.Χ. έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ειδικά στις δύο από τις τρεις σαρκοφάγους»,  δήλωσε ο διευθυντής του Κυπριακού Τμήματος Αρχαιοτήτων, Παύλος Φλουρέντζος.

Ο εμπειρογνώμονας διαβεβαιώνει ότι μετά το εύρημα, που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε ένα κτίριο κοντά στην Ορθόδοξη Επισκοπή της Λάρνακας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι ο τάφος είχε ήδη ανοιχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

«Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχαν λεηλατηθεί παλαιότερα, οι σαρκοφάγοι μπορούν να θεωρηθούν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, λόγω των ιστορικών πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν», πρόσθεσε.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φλουρέντζο, η σαρκοφάγος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι αυτή που έχει ανθρώπινο σχήμα, δηλαδή είναι ανθρωπόμορφος.

«Είναι ένα αμάλγαμα κλασικών χαρακτηριστικών και αιγυπτιακής τέχνης. Αυτό το φαινόμενο υιοθετήθηκε στην Κύπρο προφανώς από τους Φοίνικες, έναν λαό που άρχισε να φτάνει στο νησί στα μέσα του 9ου αιώνα π.Χ.», υπενθύμισε ο ειδικός.

Η σαρκοφάγος της Λάρνακας είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο, έχει το πρόσωπο μιας γυναίκας, η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αντικατοπτρίζει την ελληνιστική επιρροή, ενώ το υπόλοιπο σώμα εμπνέεται από αιγυπτιακές σαρκοφάγους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ένας αρχαίος ανθρωπόμορφος τάφος είχε ήδη βρεθεί στην Κύπρο, στην πόλη της Αμαθούντας, αν και το σημερινό εύρημα θεωρείται πιο πολύτιμο, καθώς διατηρεί ίχνη χρωμάτων και χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο για την κατασκευή του, κάτι ασυνήθιστο.

«Αυτό είναι ένα προϊόν που πιθανότατα εισήχθη στο νησί από την Ελλάδα, καθώς το μάρμαρο δεν υπήρχε στην Κύπρο, αλλά αυτό είναι γεγονός που θα αποσαφηνιστεί μετά τις συγκρίσεις και τις αναλύσεις που πραγματοποιούνται», εξήγησε ο Φλουρέντζος.

Το εσωτερικό των σαρκοφάγων ήταν πιθανότατα άδειο λόγω της λεηλασίας του σε άγνωστες εποχές.


Σύμφωνα με τον Κύπριο εμπειρογνώμονα, η δεύτερη σαρκοφάγος έχει την ίδια πολυχρωμία με την πρώτη.

Είναι σαρκοφάγος, επίσης κατασκευασμένη από μάρμαρο που έχει σχήμα αρχαίου ελληνικού ναού και φέρει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ναού και είναι πλούσια διακοσμημένη.

Η τρίτη σαρκοφάγος που βρέθηκε δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα, καθώς είναι κοινή, χωρίς χρώματα, και βρέθηκε στο νησί σε αρκετές προηγούμενες ανασκαφές, είπε ο Φλουρέντζος.

Το έργο των Κυπρίων αρχαιολόγων συνεχίζεται στον τόπο ανακάλυψης και υπάρχουν εικασίες ότι έχουν ανακαλυφθεί άθικτα αντικείμενα, αν και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο μερικά κεραμικά.

Το όνομα Λάρνακα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Λάρναξ», που σημαίνει «σαρκοφάγος».

Πολλές σαρκοφάγοι βρέθηκαν σε αυτήν την πόλη, παλαιότερα γνωστή ως Κίτιον, που ιδρύθηκε από Έλληνες τον 14ο αιώνα π.Χ.

 

Φωτογραφίες από Persee.fr

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: