6.12.20

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ύπαιπα της Λυδίας - στη Μικρά Ασία

 

Το κείμενο της Επιγραφής από το τετράπυλο της Ύπαιπας

            † κτίσθη  ν̣βολος π το  

                        πεπηνο νβόλου χρι το

                        τετραπύλου, κκοπίσης τς

                        πίλης κα παντς το τόπου †

                        κχωσθέντος χωρς

                        πόρων πολιτικν. †


Δεκέμβριος 6, 2020.

 


Οι ανασκαφές και οι εργασίες καθαρισμού της αρχαίας ελληνικής πόλης Ύπαιπα, που βρίσκεται στην περιοχή Ödemiş της Σμύρνης και θεωρείται ως πόλη της ελληνιστικής περιόδου, συνεχίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται ότι η αρχαία πόλη θα ανοίξει για τουριστική περιήγηση μόλις ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου.

Η αρχαία Ύπαιπα που πήρε το όνομα από το λόφο Αίπος που ήταν χτισμένη από το

330 π.Χ. και αναφέρεται ως το 640 μ.Χ., βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται σήμερα τουρκικά Günlüce, ξεχωρίζει ως μια από τις σημαντικές πόλεις της Λυδικής περιόδου. Το όνομα της αρχαίας πόλης, που θεωρείται ως πολιτιστικό κέντρο αναφέρεται συχνά σε πηγές της Βυζαντινής περιόδου.

Στόχος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού είναι να ανοίξει την αρχαία πόλη για τους τουρίστες, αφού αυτή βρίσκεται σε στρατηγικό σημαντικό σημείο στην εμπορική οδό που συνδέει τις δύο γνωστές αρχαίες πόλεις, τις Σάρδεις και την Έφεσο. 


 Οι εργασίες ανασκαφής και καθαρισμού, που ξεκίνησαν από τη Διεύθυνση του Μουσείου Ödemiş πριν από δύο εβδομάδες, συνεχίζονται στην αρχαία πόλη Ύπαιπα, όπου βρίσκονται δύο μεγάλες σήραγγες. Χάρη στις μελέτες, αποκαλύφθηκε επίσης η δεξαμενή που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης εκείνη την εποχή, γράφει η  τουρκική Γκαζέτα Πατίκα.

Izmirgatesi, Gazete Patika, (η επιγραφή https://sardisexpedition.org/)

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: