5.12.20

Μυθολογικά προσωπεία ανακαλύφθηκαν στη Στρατονίκεια της Μικράς Ασίας

 


Δεκέμβριος 5, 2020.

Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Στρατονίκεια 10 γλυπτά από μυθολογικά προσωπεία. Η αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας στη Μικρά Ασία, είναι γνωστή για τον αρχαιολογικό της πλούτο.

 Η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιλάλ Σογκούτ του πανεπιστημίου Παμούκαλε, συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εργασίες στην αρχαία πόλη, όπου βρέθηκαν σημαντικά αντικείμενα από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο καθώς και της βυζαντινής εποχής.

Η αρχαιολογική ομάδα έχει ήδη καθαρίσει και επισκευάσει 33 προσωπεία που ανακαλύφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και είναι έτοιμα για να παρουσιαστούν.


Στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 ανακαλύφθηκαν ακόμη 10 προσωπεία στο αρχαίο θέατρο της πόλης, αυξάνοντας τον αριθμό των προσωπείων σε 43.

Μιλώντας στον πρακτορείο Anadolu ο Μπιλάλ Σογκούτ δήλωσε ότι η αρχαία πόλη των 3.000 ετών η οποία συγκαταλέγεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει δείγματα από κάθε περίοδο της ιστορίας της.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα του εργάζεται σε δομές της αρχαίας πόλης, οι οποίες είναι από την αρχαιότητα.

«Εργαζόμαστε στο αρχαίο θέατρο εδώ και δύο χρόνια. Βρήκαμε 33 καλούπια προσωπείων κατά τη διάρκεια των ανασκαφών μας εδώ. Σήμερα, ανακαλύψαμε άλλα 10. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε όλες τα προσωπεία στο θέατρο και στους χώρους του και να τα τοποθετήσουμε στην αρχική τους σειρά», είπε.

Ο ίδιος θα τονίσει για το αρχαίο θέατρο:

«Ανακαλύπτουμε αργά τον πλούτο και τη λαμπρότητα του θεάτρου της Στρατονίκειας. Αυτή ήταν επίσης η αξία που έδωσαν οι αρχαίοι άνθρωποι στον πολιτισμό, την τέχνη και την αρχιτεκτονική».


Τα προσωπεία που ανακαλύφθηκαν  απεικονίζουν αρχαίους θεούς, θεές και ζωικές μορφές.

 

 --

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: