26.11.20

Η Κούρδισσα Σάρα Ομάρ, η πρώτη και νεότερη συγγραφέας της Μέσης Ανατολής με διεθνές βραβείο λογοτεχνίας


Νοέμβριος 26, 2020.

Ο Ιρακινή Κούρδισσα συγγραφέας που ζει στη Δανία, η Σάρα Ομάρ, κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο L'Oréal και είναι η πρώτη και νεότερη συγγραφέας του Ιράκ ή της Μέσης Ανατολής που λαμβάνει ένα τέτοιο βραβείο.

Το χρυσό βραβείο L'Oréal απονέμεται στη Δανία κάθε χρόνο από το 1949 σε έναν από τους Δανούς συγγραφείς, και η επιτροπή που απονέμει το βραβείο αποτελείται από κριτικούς λογοτεχνίας, ιδιοκτήτες βιβλιοθηκών και εκδότες στη Δανία.

Σύμφωνα με τη Σάρα Ομάρ, το βραβείο απονεμήθηκε σε ένα βιβλίο που περιέχει ένα υψηλό επίπεδο λογοτεχνίας, ικανό να προσελκύσει την προσοχή των κριτικών και των αναγνωστών.

«Το έργο μου και η αγάπη μου για το γράψιμο έχουν γίνει σπαθί ενάντια στην αδικία και τις διώξεις και ταυτόχρονα οι αναγνώστες μου έχουν γίνει στρατός του οποίου οι μαχητές, όπως και εγώ, συνεχίζουν να πολεμούν ενάντια στην αδικία και την καταπίεση», δήλωσε η Σάρα μέσω μιας δημοσίευσης σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μετά τη νίκη της.

Η Σάρα δήλωσε, «Είναι αλήθεια ότι τα βιβλία μου μυρίζουν αίμα, αλλά ποιανού αίμα; Το αίμα αυτών των γυναικών και κοριτσιών που σκοτώνονται καθημερινά με διάφορες κατηγορίες, και μετά το θάνατό τους, λέγεται ότι δεν αξίζουν να ταφούν σε τάφο».

Η Σάρα Ομάρ έλαβε το βραβείο εξαιτίας του βιβλίου της «Το πλυντήριο των νεκρών», ένα μυθιστόρημα στο οποίο μιλάει για την «κουλτούρα της δολοφονίας των γυναικών στην κοινωνία».

Το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά, και έχει πουλήσει μισό εκατομμύριο αντίτυπα, και ελπίζεται ότι σύντομα θα μεταφραστεί στην κουρδική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάρα Ομάρ είναι Κούρδισσα συγγραφέας, από την πόλη Σουλεϊμανίγια στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, πρόσφυγας στη Δανία, και έχει δύο μυθιστορήματα, το «Πλυντήριο των Νεκρών» και ο «Σκιώδης χορός» στα Δανικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάρα Ομάρ, νικήτρια πολλών βραβείων, στη Δανία για τα δύο μυθιστορήματά της, και το τελευταίο της μυθιστόρημα ήταν ένα από τα μυθιστορήματα με τις καλύτερες πωλήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

 

Al Ghad

Δεν υπάρχουν σχόλια: