16.1.21

Αίγυπτος: Άνοιξε ο ναός της Ίσιδας 150 χρόνια μετά την ανακάλυψή του


Ιανουάριος 16, 2021.

 Για πολλά χρόνια, ο ναός της Ίσιδας στο Κυβερνείο του Ασουάν, στη νότια Αίγυπτο, παρέμεινε τόπος κατοικίας για πουλιά και νυχτερίδες, προτού το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων αποφασίσει να τον εντάξει στον κατάλογο των εργασιών αποκατάστασης και μετά από δύο χρόνια εργασίας στο μεγάλο αρχαιολογικό οικοδόμημα, άνοιξε σήμερα για να είναι έτοιμο να δεχτεί επισκέπτες για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή του πριν από 150 χρόνια.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων,  Χαλέντ αλ Ανάνι, επαίνεσε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αποκατάσταση του ναού, την ανάπτυξη και την αύξηση των τουριστικών του υπηρεσιών, ευχαριστώντας όλους τους Αιγύπτιους αρχαιολόγους και αναστηλωτές για την επιμέλεια και την αφοσίωσή τους στην εργασία παρά τις συνθήκες της πανδημίας  του κορωνοϊού.

Ο ναός της Ίσιδος μήκους 19 μέτρων, βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή στο κέντρο του Ασουάν και η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια  της βασιλείας του Πτολεμαίου Γ΄ για τη λατρεία της θεάς Ίσιδας και της τριάδας του Ασουάν , και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1871 κατά την επέκταση ενός σιδηροδρόμου στην περιοχή.



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ελβετική αρχαιολογική αποστολή, η οποία πραγματοποιούσε ανασκαφές στο Ασουάν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ναό ως αποθήκη για τα ευρήματα των ανασκαφών, ένα γεγονός που έδωσε αφορμή για την αρχαιολογική αξία του και τη σημαντικότητα για την περιοχή και έτσι κινήθηκε η διαδικασία επέμβασης για την αναστύλωσή του μετά από δεκαετίες κλεισίματος, όπως επιβεβαιώνει η Φάθια αλ Χέφνι, επικεφαλής επιθεωρητής των αρχαίων αρχαιοτήτων του Ασουάν στο Sky News Arabia .

Στις αρχές Ιανουαρίου 2019, η αλ Χέφνι έλαβε έγκριση για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης, οπότε μια ομάδα αναστηλωτών, υπό την καθοδήγησή της, άρχισε να αξιολογεί την κατάσταση του ναού.

Όταν η ομάδα μπήκε στο ναό, αντιμετώπισε απόλυτο σκοτάδι, δυσάρεστες οσμές και πουλιά να πετούν γύρω τους, τότε συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να βρουν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες.

 Από την επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι ο ναός της Ίσιδας ήταν χτισμένος από ψαμμίτη, μέσα σε αυτό μια αίθουσα που περιλαμβάνει 3 δωμάτια και στον ανατολικό τοίχο του μεσαίου δωματίου ήταν το Άγιο των Αγίων με πολλές επιγραφές. Ο τόπος έχει μια κύρια είσοδο με στόλισμα έναν φτερωτό ηλιακό δίσκο, και μια πλευρική πόρτα για είσοδο και έξοδο προς την Κάνα, ενώ γύρω του είναι κτίρια από τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες για τους Ρωμαίους στρατιώτες.

Ο επόπτης του έργου αποκατάστασης του ναού της Ίσιδας σημειώνει ότι εφαρμόστηκαν περαιτέρω μέτρα, λέγοντας:



«Ο ναός απαιτούσε σκληρή δουλειά για την αφαίρεση των περιττωμάτων και των νυχτερίδων και των πουλιών από τους τοίχους, τη συντήρηση σκαλοπατιών και τραπεζιών, την αποκατάσταση της οροφής στην αρχική τους μορφή και την προσθήκη τουριστικών υπηρεσιών για τους επισκέπτες».

Η ομάδα αποκατάστασης των 26 ατόμων συμμετείχε ενεργά στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του ναού, έκλεισαν τα παράθυρα από τα οποία έμπαιναν τα πουλιά και οι νυχτερίδες, αφαίρεσαν τα περιττώματα και τα μικρά σπίτια τους γύρω, χρησιμοποίησαν μηχανικές μεθόδους για τον καθαρισμό των Αγίων των Αγίων από το αίμα των νυχτερίδων, σύμφωνα με τον  Χανάν Αμπντούλ Γκανί, διευθυντή του Τμήματος Αποκατάστασης Αρχαιοτήτων του  Ασουάν και της Νούμπια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή αποκατάστασης αρχαιοτήτων, αλ Γκανί, ο αρχαίος ναός της Ίσιδας είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε  ως  χριστιανικός ναός τον 6ο αιώνα και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία σταυρών στους κίονες, στους βωμούς και τα χαρακτικά που υπάρχουν στα  διάφορα δωμάτια, καθώς και στον εξωτερικό τοίχο του ναού.

Και για τη δουλειά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αίγυπτο και σε όλο τον κόσμο, ο Αμπντούλ Γκανί θα πει:



«Ήμασταν πρόθυμοι να κρατήσουμε αποστάσεις μακριά ο ένας έναντι του άλλου κατά την αποκατάσταση των τεχνουργημάτων και να υποδείξουμε στους ειδικούς της αποκατάστασης να εργάζονται σε διαφορετικά δωμάτια φορώντας μάσκες όλη την ώρα και το πείραμα τελείωσε χωρίς τραυματισμούς μεταξύ της ομάδας».

Το αραβικό δημοσίευμα σημειώνει ότι τώρα τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, όπως η τοποθέτηση συσκευών αποστείρωσης στις πόρτες και συσκευές μέτρησης θερμοκρασίας για τους επισκέπτες.

--

 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: