9.1.21

Ισραήλ: «Ευλογημένη Μαρία», επιγραφή σε βυζαντινό τάφο


Ιανουάριος 9, 2021.

Μια ελληνική επιγραφή από το τέλος της βυζαντινής περιόδου βρέθηκε πρόσφατα σε μια πέτρα στην περιοχή  Νιτζάνα του Νεγκέφ, στο νότιο Ισραήλ.

Η επιγραφή ήταν χαραγμένη σε μια πέτρα που χρησίμευε ως μέρος της ταφόπλακας μιας γυναίκας που έφερε το όνομα Μαρία, που ζούσε στην περιοχή, περίπου 1.400 χρόνια πριν.

 Η ημερομηνία του θανάτου της γυναίκας, στις 9 Φεβρουαρίου, είναι επίσης χαραγμένη στην πέτρα.

Η πέτρα εντοπίστηκε από επιθεωρητές από την Αρχή Φύσης και Πάρκων που καθάριζαν το Εθνικό Πάρκο Νιτζάνα. 

Οι επιθεωρητές προσλήφθηκαν για εργασία ως μέρος ενός κοινού έργου της Αρχής Φύσης και του Υπουργείου Οικονομικών, για την ένταξη περίπου 500 ανέργων σε έργα διατήρησης της φύσης και της κληρονομιάς. 

Ο Δαυίδ Παλμάχ,, διευθυντής του εκπαιδευτικού χωριού στη Ντιζάνα, ταυτοποίησε την επιγραφή, τη φωτογράφησε και την ανέφερε στους εκπροσώπους της Αρχής Αρχαιοτήτων.

Η λίθινη επιγραφή,  είναι μεταξύ άλλων που βρέθηκαν σε τάφους Χριστιανών οι οποίοι θάφτηκαν σε εκκλησίες και νεκροταφεία έξω από τη πόλη Νιτζάνα, οι οποίοι αποτέλεσαν αντικείμενο των ερευνητών του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.

Ο Παύλος Μπέτζερ, αρχαιολόγος από τη Νότια Περιφέρεια της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, δήλωσε ότι «σε αντίθεση με άλλες αρχαίες πόλεις στο Νεγκέφ, ελάχιστα είναι γνωστά για τις περιοχές ταφής γύρω από τη Νιτζάνα».

Σύμφωνα με την Δρ Τάλι Έρικσον- Γκουίνεα της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Νιτζάνα θεωρείται βασικός χώρος στη μελέτη της μεταβατικής περιόδου μεταξύ της βυζαντινής περιόδου και της πρώιμης ισλαμικής περιόδου. Και ένα πανδοχείο δίπλα στο δρόμο όπου φιλοξενήθηκαν χριστιανοί προσκυνητές στο δρόμο τους προς την Αγία Αικατερίνη - που πιστεύεται ότι είναι το όρος Σινά».

 Η Νιτζάνα ιδρύθηκε τον τρίτο αιώνα π.Χ., ως οδικός σταθμός σε μια σημαντική εμπορική οδό. Η περιοχή κατοικήθηκε κατά διαστήματα για περίπου 1.300 χρόνια, έως ότου εγκαταλείφθηκε τον δέκατο αιώνα. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεχαστεί η ονομασία της περιοχής και ανακαλύφθηκε ξανά μόνο το 1930, χάρη στην αποκάλυψη ενός πάπυρου που περιέχει το όνομα Nitzana.

Ο  Έραν Ντορόν, επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήλωσε σε απάντηση στην ανακάλυψη ότι «είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτουμε ίχνη ζωής που υπήρχαν στη Νιτζάνα τις προηγούμενες περιόδους.

Haaretz

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: