27.5.21

Ένας τόπος λατρείας για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, και Εβραίους στο Βερολίνο

 


Μάιος 27, 2021.

Την Πέμπτη, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έθεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός κοινού τόπου λατρείας στο Βερολίνο, σε ένα έργο μοναδικό για τον κόσμο, το οποίο έρχεται σε μια ατμόσφαιρα επιδεινωμένης έντασης μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων, λόγω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο Ραβίνος Ανδρέας Νάχαμα είπε ότι ήθελε, μαζί με τον ιμάμη και τον πάστορα ως «Ένα Σώμα» να βάλουν το θεμέλιο λίθο σε «ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του διαθρησκευτικού σχεδίου ειρήνης».

Μετά από δέκα χρόνια σχεδιασμού αυτού του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες σε αυτό το τεράστιο κτίριο που βρίσκεται στο Museum Island στο κέντρο του Βερολίνου αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια.

Οι αρχές ανέβαλαν την έναρξη των εργασιών, η οποία είχε προγραμματιστεί για το περασμένο έτος, λόγω της επιδημίας Covid-19.

Το κτίριο χτίστηκε πάνω από μια παλιά εκκλησία που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της πρώην Κομμουνιστικής ΛΔΓ, και σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ομάδα πιστών να μπορεί να προσεύχεται σε ένα μέρος.

«Ένας τόπος ειρήνης»

Αλλά το τζαμί, η συναγωγή και η προτεσταντική εκκλησία θα ενωθούν από μια μεγάλη κοινή αίθουσα που επιτρέπει σε όλους να γιορτάσουν μαζί τις εκδηλώσεις και τις γιορτές.

«Η χαρά που σχετίζεται με το μοναδικό ειρηνευτικό έργο των θρησκειών μεγαλώνει με κάθε πέτρα που έχει τοποθετηθεί», δήλωσε ο Αιδεσιμότατος Γκρέγκορ Χάμπεργκ, πριν από την τελετή.

«Για εμάς, είναι ένα βήμα μπροστά γεμάτο συμβολισμό», δήλωσε ο επόμενος ιμάμης του τζαμιού, Καντέρ Σενιέ.

Είδε αυτόν τον τόπο λατρείας των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών ως «τόπο ειρήνης και ασφάλειας» και «σεβασμό στη διαφορά», ενώ η ένταση μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων στη Γερμανία αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Mueller καταδίκασε, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής,  « το μίσος, τη βία, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία, το ρατσισμό και την υποκίνηση φυλετικού μίσους» που «δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

«Είναι πολύ φυσικό και ακόμη σημαντικό οι μεγάλες παγκόσμιες συγκρούσεις να είναι το επίκεντρο των συζητήσεων στη γερμανική πρωτεύουσα», είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα την απόρριψη κάθε μορφής βίας.

Το γερμανικό κράτος και η πόλη του Βερολίνου χρηματοδοτούν εν μέρει το έργο, το οποίο εκτιμάται σε 47 εκατομμύρια ευρώ, και ξεκίνησε μια εκστρατεία συνεισφοράς και συλλογής δωρεών  για να λάβουν περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ πριν ακόμη ολοκληρωθεί το έργο.

Η πλειονότητα του πληθυσμού της Γερμανίας είναι Χριστιανοί και πολλοί από αυτούς είναι προτεστάντες, αλλά περιλαμβάνει επίσης μουσουλμάνους που εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 5,3 και 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν μεταξύ 6,4 και 6,7% του πληθυσμού.

Όσο για τους Εβραίους που εξαφανίστηκαν από το Ολοκαύτωμα στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν σήμερα στη Γερμανία μια από τις πιο ζωντανές Εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη, με την άφιξη περισσότερων από διακόσες χιλιάδες από αυτούς, από την πρώην Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ενενήντα του περασμένου αιώνα, στη Γερμανία.

Σήμερα εκτιμάται σε 225.000 και αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εβραϊκή ομάδα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Al Ghad

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: