30.4.21

Όταν η Αλβανία απέκτησε βασίλισσα


Απρίλιος 30, 2021.

Η Γκεραλντίνα αφιέρωσε τη ζωή της στον γιο της, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Αλβανίας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του. 

Το 1997, επέστρεψε με τη μητέρα του στα Τίρανα όπου πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν η μοναρχία πρέπει να επιστραφεί στην Αλβανία.

 Μόνο το 30% των Αλβανών ψήφισε υπέρ της μοναρχίας, οπότε η χώρα παρέμεινε δημοκρατία.

 

 Η ‘κόμισσα’ της Ουγγαρίας



Στις 27 Απριλίου 1938, η Γκεραλντίνα έγινε η βασίλισσα της Αλβανίας. 

Είναι ένα συγκινητικό παράδειγμα για το πώς οι συνθήκες, η ιστορία και οι άνθρωποι μπορούν να διαμορφώσουν τη μοίρα ενός όμορφου κοριτσιού.

 Οι επιλογές της ζωής της έδωσαν μόνο μία ευκαιρία: να αντιμετωπίσει ό, τι ερχότανε. Η
Κοντέσα Geraldine Apponyi de Nagy-Appony ήταν κόρη ενός φτωχού Ούγγρου και πλούσιας Αμερικανίδας κληρονόμου. Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, τότε μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1920.

Πέρασε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία στα οικογενειακά αγροκτήματα, αλλά όταν ήταν έφηβος, η οικογένειά της χρεοκόπησε. Έτσι αναγκάστηκε να εργαστεί με μερική απασχόληση. Η κομψή νεαρή κοντέσα πουλούσε καρτ-ποστάλ στο Μουσείο της Βουδαπέστης το απόγευμα, ενώ τα πρωινά αφιερώθηκαν σε ώρες γραφείου σε διάφορες εταιρείες, όπου εργάστηκε ως γραμματέας.

 

 «Η ιστορία της Σταχτοπούτας;»

 


 Ίσως… με μια παραλλαγή. Στην ηλικία των 17, η ζωή της άλλαξε δραματικά… όχι από ένα χαμένο παπούτσι, αλλά από μια φωτογραφία, που την εισήγαγε στην ουγγρική κοινωνία.


Όχι μακριά από την Ουγγαρία, στην Αλβανία, ο Πρόεδρος  Αχμέτ Μπέι Ζόγκου είχε ανακηρυχθεί ο Βασιλιάς  ως Ζογκ ο Α΄ και ήταν πρόθυμος να διασφαλίσει τη συνέχεια της νεοσύστατης δυναστείας του.

Μια όμορφη έφηβος θα ήταν η τέλεια λύση. Ο Ζογκ γνώριζε ότι η δημοτικότητα της οικογένειάς του θα ενισχυόταν από ένα νέο και αθώο πρόσωπο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεωρήσουν «τη βασίλισσα τους».

Έστειλε τις αδελφές του στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη αναζητώντας μια κατάλληλη σύζυγο, και επέστρεψαν με μια σειρά από φωτογραφίες που ο βασιλιάς μπορούσε να επιλέξει.

 Βλέποντας τη φωτογραφία της  Γκεραλντίνας,  την επέλεξε χωρίς δισταγμό. Ο βασιλιάς γοητεύτηκε αμέσως και κάλεσε την κόμισσα της Ουγγαρίας στα Τίρανα. Δεν ήταν μια συνηθισμένη ιστορία αγάπης.

 Ήταν 22 και αυτός 42. Δεν μιλούσε αλβανικά και δεν ήξερε τίποτα για το πού θα βασιλεύει. 

 Ο Ζογκ ήταν περισσότερο απορροφημένος στις πολιτικές συζητήσεις και ανησυχούσε για το μέλλον της χώρας του στο πλαίσιο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου παρά να έχει ενδιαφέρον να διασκεδάσει με νεαρές κυρίες. Αλλά ο Γκεραλντίνα τον επαίνεσε για την «ωριμότητα και τη σωστή εξουσία του» και αποδέχτηκε την πρόταση γάμου του.

Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 1938, στα Τίρανα και οι φωτογραφίες εκείνης της εποχή δείχνουν μια χαμογελαστή νεαρή νύφη και έναν σοβαρό γαμπρό, μια αντίθεση που θα σηματοδοτήσει ολόκληρη την παντρεμένη ζωή τους. 

 

Εκτίμηση από τον Μουσολίνι- δώρο από τον Χίτλερ

 


Ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι ο κύριος μάρτυρας στο γάμο τους ήταν ο Κόμης Τσιάνο, ο απεσταλμένος του Μουσολίνι και ότι οι νεόνυμφοι έλαβαν μια κόκκινη Μερσεντές ως δώρο από τον Χίτλερ.

 

 Η Γκεραλντίνα θα διατελέσει μόνο 354 ημέρες βασίλισσα στην Αλβανία, αλλά ο σύζυγός της την περιβάλλει με μια πολυτέλεια που θα την θυμόταν για το υπόλοιπο της ζωής της στην εξορία.

 Είχε ένα σωρό καλά: σπίτι, κοσμήματα, φορέματα ... Για τον βασιλιά τίποτα δεν ήταν πολύ ακριβό για την αγαπημένη του Βασίλισσα.

 Τον Απρίλιο του 1939, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, έγινε η μητέρα του μικρού Λέκα, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του Πρίγκιπα. 

 

Κατέφυγαν στην Ελλάδα

 

Αλλά η ζωή είχε άλλη εξέλιξη και, έντεκα ημέρες αργότερα, η Ιταλία εισέβαλε στην Αλβανία. Ο Βασιλιάς, η Βασίλισσα και ο πρίγκιπας τους κατέφυγαν στην Ελλάδα.

Τα τελευταία λόγια του Ζόγκου, που μεταδόθηκαν στους Αλβανούς, ήταν «να παλέψουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας». Δεν θα επέστρεφε ποτέ στην Αλβανία.

 

Η ζωή συνεχίζεται…

 

Κατά τα επόμενα χρόνια, η Γκεραλντίνα και ο Ζογκ έζησαν στη Βρετανία. Πρώτα στο Ritz Hotel στο Λονδίνο και μετά σε ένα υπέροχο σπίτι που το νοικιάσανε. Μετά το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη, μετακόμισαν στην Αίγυπτο ως φιλοξενούμενοι του Βασιλιά Φαρούκ (όπου η Γκεραλντίνα πέρασε τα καλύτερα χρόνια της ζωής της, όπως είπε αργότερα) έως ότου ο ίδιος ο Αιγύπτιος μονάρχης ανατράπηκε, το 1952.


 Η Αλβανική βασιλική οικογένεια εγκαταστάθηκε τελικά στο Παρίσι, όπου ο Ζόγκου πέθανε το 1961. Η Γκεραλντίνα αφιέρωσε τη ζωή της στον γιο της, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Αλβανίας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του. 

Το 1997, επέστρεψε με τη μητέρα του στα Τίρανα όπου πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν η μοναρχία πρέπει να επιστρέψει στην Αλβανία.

 Μόνο το 30% των Αλβανών ψήφισε υπέρ της μοναρχίας, οπότε η χώρα παρέμεινε δημοκρατία. 

Τους τελευταίους μήνες της ‘περιπλανόμενης’ ζωής της, η βασίλισσα Γκεραλντίνα εγκαταστάθηκε στα Τίρανα. 

Πέθανε το 2002, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, η οποία περιελάμβανε τη βασίλισσα Σούζαν, την Αυστραλιανή σύζυγο του Λέκα και τον γιο τους, τον διάδοχο του Λέκα.

Ένας κύκλος βασιλικής ζωής έκλεισε.

 

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: