18.9.21

Ανακαλύφθηκαν γλυπτά καμήλας 7000 ετών στη Σαουδική Αραβία

 

 Το σώμα και τα πόδια καμήλας στο βράχο


Τα γλυπτά σε μέγεθος, καμήλας και αλόγου λαξευμένα σε βράχια στη Σαουδική Αραβία χρονολογούνται περίπου 7.000 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποδηλώνει ότι είναι σημαντικά παλαιότερα από ό, τι πιστεύαμε, γράφει η Al Arabiya net.

Τα 21 ανάγλυφα, τα οποία ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, έχουν διαβρωθεί πολύ και εκτιμήθηκαν αρχικά το 2018 ότι ήταν περίπου 2.000 ετών με βάση τις ομοιότητες με έργα τέχνης που βρέθηκαν στην Πέτρα στην Ιορδανία.

Αλλά, νέα έρευνα από Σαουδάραβες και ευρωπαϊκά ιδρύματα χρησιμοποίησε μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης σημάτων εργαλείων και σχεδίων διάβρωσης, καθώς και τεχνολογίας ακτίνων Χ, και υποδηλώνει ότι τα ανάγλυφα είναι ηλικίας περίπου 7.000 έως 8.000 ετών.

Το ανάγλυφο κεφάλι καμήλας στα δεξιά της φωτογραφίας

Αυτό θα σήμαινε ότι η περιοχή των γλυπτών, γνωστή ως Τοποθεσία καμήλας, «είναι πιθανότατα το σπίτι των παλαιότερων σωζόμενων ανάγλυφων (νατουραλιστικών) ζώων μεγάλης κλίμακας στον κόσμο», ανέφερε η μελέτη.

Στην εποχή που δημιουργήθηκε, η περιοχή θα φαινόταν πολύ διαφορετική από το ξηρό τοπίο του σήμερα, με ένα λιβάδι που μοιάζει με σαβάνα γεμάτο λίμνες και δέντρα, όπου τριγύριζαν και κυνηγούσαν άγριες καμήλες.

«Μπορούμε τώρα να συνδέσουμε την «Τοποθεσία της Καμήλας»  με μια περίοδο της προϊστορίας, όταν οι ποιμενικοί πληθυσμοί της βόρειας Αραβίας δημιούργησαν τέχνη των βράχων και έχτισαν μεγάλες πέτρινες κατασκευές που ονομάζονται Μουστατίλ», ανέφεραν οι συγγραφείς σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ινστιτούτο Max Planck for the Science of Human History.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε από το Σαουδικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, τα ερευνητικά ινστιτούτα CNRS της Γαλλίας και το Πανεπιστήμιο King Saud.



(οι φωτογραφίες είναι από την αρχαιολογική ανακάλυψη περίπου οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης  Σακάκα στη βορειοδυτκή επαρχία Αλ Τζουφ της Σαουδικής Αραβίας)

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: