3.12.21

Αίγυπτος: Τους χτύπησε η «κατάρα της φαραωνικής σαρκοφάγου»


Κάιρο.

Με ένα αποφασιστικό χτύπημα, οι δυνάμεις ασφαλείας στις 3 Δεκεμβρίου 2021,  διέσωσαν έναν ιστορικό θησαυρό, μια φαραωνική σαρκοφάγο, από το λαθρεμπόριο εκτός της χώρας, αφού συνέλαβαν μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες αρχαιολογικών ανασκαφών στο Κάιρο.

 Οι πληροφορίες και οι έρευνες από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Καΐρου επιβεβαίωσαν ότι ένας σχηματισμός συμμοριών είχε ανασκάψει αρχαιότητες στην περιοχή Άιν Σάμς και κατάφερε να φτάσει σε ένα αρχαίο νεκροταφείο που περιείχε μια φαραωνική σαρκοφάγο και άρχισαν να αναζητούν τρόπο να την πουλήσουν και την μεταφέρουν λαθραία εκτός χώρας.


Φαραωνικό νεκροταφείο σε ένα κτήμα


Από την εξέταση και την προσεκτική έρευνα προέκυψε η εγκυρότητα του περιστατικού και κατέστη δυνατό να εντοπιστούν τα μέλη της συμμορίας, τα οποία είναι 8 άτομα, εκ των οποίων τα 6 έχουν ποινικά μητρώα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε ανασκαφές σε ιδιόκτητο κτήμα, για αναζήτηση αρχαιοτήτων.

 

Η «Συμμορία Αρχαιοτήτων» θα τα πούλαγε στο εξωτερικό


Μετά την κωδικοποίηση των διαδικασιών, οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και ομολόγησαν ότι έκαναν ανασκαφές και στη συνέχεια απέκρυψαν σκοπίμως την υπόγεια τοποθεσία με σκοπό να τα φυγαδεύσουν τις αρχαιότητες στο εξωτερικό και με την καθοδήγησή τους έφθασαν στον προαναφερθέντα χώρο ανασκαφής.

 

Επίπεδος χώρος κάτω από το έδαφος


Από την εξέταση προέκυψε ότι ο χώρος της ανασκαφής, εμβαδού 240 μέτρων περίπου, αποτελούνταν από ένα επίπεδο και πολλά δωμάτια, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια συρόμενη ξύλινη πόρτα, νεόδμητη για να κρύβει τα χαρακτηριστικά της ανασκαφικής οπής.

Οι αρχαιοκάπηλοι δημιούργησαν μια σιδερένια σκάλα για να κατεβαίνουν, βρέθηκε επίσης ότι υπάρχει ένα αρχαιολογικό νεκροταφείο με μια τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγο μήκους έως τρία μέτρα με φαραωνικές επιγραφές. Βρέθηκε, ακόμη, μεγάλη ποσότητα εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στις ανασκαφές.

Όταν οι κατηγορούμενοι συζήτησαν τις συνθήκες του συμβάντος, παραδέχθηκαν ότι είχαν μοιραστεί ρόλους μεταξύ τους για τη διενέργεια των παράνομων ανασκαφών.

Λήφθηκαν νομικά μέτρα, κατασχέθηκε ο προαναφερόμενος χώρος ανασκαφής με το περιεχόμενό του και ορίστηκε η απαραίτητη φύλαξη, όπως γράφει η αιγυπτιακή «gate.ahram».

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: