28.11.21

Η Ελληνική Πρεσβεία συνεχάρη την Αίγυπτο για την επαναλειτουργία της «Λεωφόρου των Σφιγγών»



Η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο συνεχάρη την Αίγυπτο για τον εορτασμό της επαναλειτουργίας της «Λεωφόρου των Σφιγγών»/ αραβικά « طريق الكباش» που θα πει «Λεωφόρος των Κριών»-  και την υποδειγματική ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στο Λούξορ, ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά μουσεία στον κόσμο, μέσω της επίσημης σελίδας της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού,  Χαλέντ Αλ Ανάνι, δήλωσε ότι το έργο για την ανακάλυψη της Λεωφόρου των Κριών ξεκίνησε το 2005.

Στην ομιλία του προς τον πρόεδρο και τη σύζυγό του, στα εγκαίνια της Λεωφόρου των Κριών στο Λούξορ, ο υπουργός Αρχαιοτήτων τόνισε ότι το αρχαιολογικό έργο του δρόμου δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι 250 αγάλματα με κεφάλι κριαριού και 807 αγάλματα με ανθρώπινο κεφάλι ανακαλύφθηκαν. 

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων εξήγησε ότι τα αγάλματα -που περιείχαν κεφάλι κριαριού- ξεκίνησαν τη 18η δυναστεία, δηλαδή τον 14ο αιώνα π.Χ., ενώ τα αγάλματα που περιείχαν ανθρώπινο κεφάλι φτιάχτηκαν από τον βασιλιά «Nebbakko I», τον πρώτο βασιλιά της 30ης δυναστείας, δηλαδή τον τέταρτο αιώνα π.Χ. 

Ο υπουργός είπε «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας από την καρδιά της Άνω Αιγύπτου, για την οποία είμαστε περήφανοι... όπου ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός ξεκίνησε από το Κυβερνείο Καριά Λούξορ», σημειώνοντας ότι κάθε μέρος στο Λούξορ ήταν μάρτυρας ενός πολύ σημαντικού τμήματος του μοναδικού πολιτισμού της Αιγύπτου και ο ναός του Λούξορ ήταν μια εικόνα της πόλης, από μια αυλή άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, ηλικίας άνω των 3.300 ετών, από τον 14ο αιώνα π.Χ., η αυλή του βασιλιά Αμενχοτέπ Γ', που στην εποχή του γνώρισε εξαιρετική ευημερία.

Εξήγησε ότι το 1989, μια αρχαιολογική κρύπτη με περισσότερα από 20 αγάλματα του βασιλιά και ένα είδωλο ανακαλύφθηκε  μαζί με τα άλλα που ήταν θαμμένα σε αυτήν την αυλή, την οποία τιμούμε, και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούξορ.

Επεσήμανε ότι η λειτουργία του ναού ήταν για γιορτές, γι' αυτό επιλέχθηκε αυτό το μέρος για να γίνει μάρτυρας της σημερινής γιορτής, προσθέτοντας ότι μεταξύ των εορτασμών που γιόρταζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν και το φεστιβάλ «Οπέτ», γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Dostor.org

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: