3.2.22

Το μυστήριο της εμφάνισης «ιπτάμενων πλοίων» πάνω από τη Διώρυγα του Σουέζ


Ιπτάμενα πλοία στη διώρυγα του Σουέζ

Η Αιγυπτιακή Μετεωρολογική Αρχή εξήγησε το σπάνιο φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα το οποίο παρουσιάστηκε στη Διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με την επίσημη αιγυπτιακή μετεωρολογική σελίδα στο Facebook , το πρωί της Τετάρτης παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ο ανώτερος αντικατοπτρισμός», που είναι μια σπάνια και πολύπλοκη μορφή αντικατοπτρισμού που προκαλεί μεγάλη παραμόρφωση του αντικειμένου ή του σώματος και συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί.

Το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως "Φάτα Μοργκάνα", παρατηρήθηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου 2022 στον Κόλπο του Σουέζ, που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πλοίων ψηλά και ανάποδα στον ορίζοντα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σαν να ήταν αεροπλάνα στον αέρα, και αυτό το φαινόμενο εξαφανίστηκε γρήγορα.

Ο «ανώτερος αντικατοπτρισμός» εμφανίζεται συνήθως σε πολικές τοποθεσίες ή σε ερήμους και μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους μακρινό αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων σκαφών, νησιών και ακτών.

Συχνά, το φαινόμενο τελειώνει γρήγορα και είναι αρκετές εικόνες που αναστρέφονται παρουσιαζόμενες όρθιες ή στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, εναλλάξ.

 

Επιστημονική εξήγηση του φαινομένου

 


Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της εκτροπής των ακτινών του φωτός όταν περνούν μέσα από στρώματα αέρα με διαφορετικές θερμοκρασίες σε μια απότομη θερμική αναστροφή όπου σχηματίζουν ένα ρεύμα αέρα.

Θερμική αναστροφή είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην οποία υπάρχει θερμότερος αέρας σε ένα συγκεκριμένο στρώμα πάνω από ένα σημαντικά ψυχρότερο στρώμα αέρα.

 Σε ήρεμο καιρό, ένα στρώμα θερμότερου αέρα μπορεί να εγκατασταθεί σε ψυχρότερο, πιο πυκνό αέρα και σχηματίζεται ένα ατμοσφαιρικό κανάλι που λειτουργεί ως φακός μέσω του οποίου διαθλώνται οι ακτίνες φωτός, παράγοντας μια σειρά από ανεστραμμένα είδωλα.

Το φαινόμενο απαιτεί την παρουσία του ατμοσφαιρικού καναλιού. Η θερμική αναστροφή από μόνη της δεν αρκεί για την παραγωγή αυτού του τύπου αντικατοπτρισμού. 


Sky News Arabia

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: