11.1.22

Σκόπια: «Στα Βόρεια του Αιγαιακού Κόσμου»- βιβλίο του αρχαιολόγου Ντράγκι Μιτρέφσκι

 


Ιανουάριος 11, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο συγγραφέας- αρχαιολόγος Ντράγκι Μιτρέφσκι  εξέδωσε το βιβλίο «Στα βόρεια του αιγαιακού κόσμου» -„На север од егејскиот свет"-  ( καλύτερα: Στα βόρεια του Κόσμου του Αιγαίου) που βασίζεται  σε όλες τις μέχρι σήμερα αρχαιολογικές ανακαλύψεις από τα εδάφη των σημερινών σύγχρονων κρατών στην περιοχή αυτή, όπως σημειώνουν σλαβικά δημοσιεύματα των Σκοπίων.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Makedonika litera» και αποτελεί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων από την έρευνα του συγγραφέα από την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου στην περιοχή που εκτείνεται βόρεια του Αιγαίου Πελάγους, από την Αδριατική στην Αλβανία μέχρι τον Εύξεινο Πόντο στη Βουλγαρία.

( Σημ.Τα δημοσιεύματα δεν μας δίδουν κάποιο ίχνος γραφής για την αξιολόγηση του έργου, αλλά…)

…Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής ανάπτυξης των κοινοτήτων εκείνης της επικράτειας, μέχρι την οργάνωσή τους στις πρώτες αρχαίες χώρες.

φωτογραφία από το vocentar.com


«Το βιβλίο βασίζεται σε όλες τις προηγούμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις από τα εδάφη των σημερινών σύγχρονων κρατών στην περιοχή, ενώνοντάς τα σε ένα μέρος σε ένα καλά τεκμηριωμένο επιστημονικό σύνολο, που αποτελεί πολύτιμη συμβολή στη βαλκανική αρχαιολογία και πολιτιστική ιστορία. Είναι το αποτέλεσμα τριών δεκαετιών μελέτης και τεκμηρίωσης όλων των αρχαιολογικών δεδομένων που προκύπτουν από την επιτόπια έρευνα στις θέσεις της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου στην επικράτεια ολόκληρης της λεγόμενης ‘Κεντρική Βαλκανικής ζώνης’, σημειώνει η «Makedonika litera».

φωτογραφία από nezavisen.mk


Στον πρόλογο του βιβλίου, ο συγγραφέας  Μιτρέφσκι γράφει ότι τα χαρακτηριστικά του υλικού και πνευματικού πολιτισμού των κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του αιγαιοπελαγίτικου κόσμου, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, είναι συγγενικά μεταξύ τους σε πολλά σημεία, αλλά και σχεδόν σε ίδια σχέση με τα ταυτόχρονα φαινόμενα νότια στη λεκάνη του Αιγαίου, καθώς και με τους πολιτισμούς του βορρά, στη λεκάνη Καρπαθίου-Δούναβη.

Εξ ου και το ερώτημα εάν η περιοχή αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως η βόρεια περιφέρεια του λεγόμενου Αιγαιακού Κόσμου, ως νότια περιφέρεια του Καρπαθιοδουνάβιου κόσμου ή ως ξεχωριστή εθνοπολιτισμική δομή. 

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι απαραίτητο να συνοψίσουμε όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές τα τελευταία 100 χρόνια, από τα σημερινά εδάφη της Νότιας Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας και της Νότιας Βουλγαρίας, λέει ο συγγραφέας του βιβλίου που εικονογραφείται με εκατοντάδες φωτογραφίες.

Ο Δρ Ντράγκι Μιτρέφσκι είναι τακτικός καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων - Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. 

Διδάσκει τα μαθήματα Προϊστορική Αρχαιολογία, Πρωτοϊστορική Αρχαιολογία και Μεθοδολογία Αρχαιολογικής Έρευνας.

 Είναι συγγραφέας δέκα μονογραφιών και 80 εργασιών δημοσιευμένων σε διάφορα εγχώρια και ξένα επαγγελματικά περιοδικά.

 Πραγματοποίησε τριάντα αρχαιολογικά έργα, μεταξύ των οποίων τα σημαντικότερα είναι η πολυετής έρευνα σε τοποθεσίες: Βαρντάρσκι Ριντ, Γευγελή, Σκόπσκο Καλέ, Ουνάντσι- Γράντσκο και Βιλάζωρα- Σβέτι Νικόλε.

φωτογραφία από kanal5.com.mk

Είναι δικαιούχος υποτροφιών εξωτερικού όπως η υποτροφία Fulbright για μεταδιδακτορική εργασία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των ΗΠΑ και η Γερμανική Ερευνητική Υποτροφία στο Romich - Γερμανικό Κεντρικό Μουσείο στο Μάιντς. 

 

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις, μεταξύ των οποίων το ανώτατο κρατικό βραβείο για επιτεύγματα στην επιστήμη και την εκπαίδευση «St. Kliment Ohridski», καθώς και την προαγωγή σε επίτιμο μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

 

Ο Μιτρέφσκι θεωρείται ένας από τους πιο έγκυρους αρχαιολόγους στα Βαλκάνια για την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. 

Συμμετείχε προσωπικά στις περισσότερες έρευνες τα τελευταία 35 χρόνια στην αναφερόμενη περιοχή των Βαλκανίων, είτε ως άμεσος διευθυντής, είτε ως επαγγελματίας σύμβουλος είτε ως φιλοξενούμενος στην ομάδα εμπειρογνωμόνων, ειδικά σε τοποθεσίες στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Όλα αυτά του παρέχουν επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια για το έργο αυτό, που συμπληρώνει μια επαρκώς τεκμηριωμένη εικόνα της πολιτιστικής ανάπτυξης της επικράτειας την αναφερόμενη περίοδο, αναφέρει η «Makedonika litera».

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: