7.2.22

Όστρακα γραμμένα σε δημοτική αιγυπτιακή και ελληνική γραφή δείχνουν την καθημερινότητα των αρχαίων Αιγυπτίων


Κάιρο.

Αιγυπτιολόγοι που ανασκάπτουν στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Άθριβις, σχεδόν 200 χιλιόμετρα βόρεια του Λούξορ, ανακάλυψαν πάνω από 18.000 ενεπίγραφα κεραμικά κομμάτια γνωστά ως ‘Όστρακα’, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Τα όστρακα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών με επικεφαλής τον καθηγητή  Κρίστιαν Λάιτζ του Ινστιτούτου Αρχαίων Μελετών Εγγύς Ανατολής (IANES) στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν σε συνεργασία με τον Μοχάμεντ Αμπντελμπάντια και την ομάδα του Αιγυπτιακoύ Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Όλες οι σημειώσεις ήταν γραμμένες στη δημοτική αιγυπτιακή γλώσσα, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου XII (γνωστός σήμερα ως πατέρας της Κλεοπάτρας ), ο οποίος κυβέρνησε από το 81 έως το 59 π.Χ. και ξανά από το 55 έως το 51 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη Άθριβις ήταν η πρωτεύουσα αιγυπτιακής περιφέρειας που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νείλου.

Τα όστρακα παρουσιάζουν καταλόγους ονομάτων, την αγορά φαγητού και καθημερινών αντικειμένων, ακόμη και γραπτά από ένα αρχαίο σχολείο που περιλαμβάνει σειρές λέξεων που γράφτηκαν από τους μαθητές ως τιμωρία.

Στην αρχαιότητα, τα κομμάτια πηλού, δηλαδή τα όστρακα, χρησιμοποιούνταν σε μεγάλες ποσότητες ως υλικό γραφής, όπου έγραφαν με μελάνι ή ένα καλάμι (καλαμάρι – εξ’ ού  ο ‘καλαμαράς’ ο γνωρίζων γραφή). 

Η ανακάλυψη τόσης μεγάλης ποσότητας ευρημάτων έχει γίνει μόνο μία φορά στο παρελθόν στην Αίγυπτο, στον εργατικό οικισμό Ντέιρ ελ Μεντίνεχ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ.

Δεύτερη γλώσσα γραφής στα όστρακα είναι η ελληνική γραφή, αλλά, η ομάδα συνάντησε επίσης επιγραφές σε ιερατική, ιερογλυφική ​​και – σπανιότερα σε νεότερα όστρακα –  στην κοπτική και αραβική γραφή.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης όστρακα με ζωγραφική – μια ειδική κατηγορία, λέει ο Κρίστιαν Λάιτζ.

 «Αυτά τα όστρακα δείχνουν διάφορες εικονιστικές παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ζώων όπως σκορπιών και χελιδονιών, ανθρώπων, θεών από τον κοντινό ναό, ακόμη και γεωμετρικών μορφών».

 «Είναι ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός οστράκων που θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα αρχαίο σχολείο», δήλωσε η ερευνητική ομάδα. 

«Υπάρχουν κατάλογοι με μήνες, αριθμούς, αριθμητικά προβλήματα, ασκήσεις γραμματικής και ένα «αλφάβητο πουλιών» – σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί ένα πουλί του οποίου το όνομα ξεκινούσε από αυτό το γράμμα». 

Ένας τριψήφιος αριθμός οστράκων περιέχει επίσης ασκήσεις γραφής που η ομάδα κατατάσσει ως τιμωρία: Τα όστρακα γράφονται με τον ίδιο χαρακτήρα κάθε φορά, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.

 Sky News Arabia

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: