12.2.22

Οι μεγαλύτεροι πελεκάνοι του κόσμου επέλεξαν τη λίμνη Δοϊράνη


Όχι πολύ καιρό πριν, η λίμνη Δοϊράνη ήταν στα πρόθυρα της ξήρανσης, αλλά κατάφερε να επανέλθει, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα


Οι πελεκάνοι της Δαλματίας, που είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος αυτής της οικογένειας πουλιών, επιλέγουν παραδοσιακά τη γραφική λίμνη Δοϊράνη το χειμώνα, η οποία είναι χωρισμένη μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Τα χωριά Star-Doiran, Nov-Doiran, Sretenovo και Nikolik βρίσκονται στη σλαβική πλευρά της λίμνης  και το χωριό Δοϊράνη βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας - Κιλκίς. 


Κάποτε η λίμνη ήταν στα πρόθυρα της πλήρους αποξήρανσης. Λόγω της υπερβολικής χρήσης του νερού της λίμνης για γεωργικούς σκοπούς, το νερό στη Δοϊράνη παραλίγο να χαθεί, αλλά η καταστροφή αποφεύχθηκε αφού και οι δύο χώρες έλαβαν μέτρα για την αναπλήρωση και τη διατήρηση της στάθμης του νερού. Οι συχνές και έντονες βροχοπτώσεις τα επόμενα χρόνια βοήθησαν στην αποκατάσταση της στάθμης του νερού στη λίμνη.

Το σκοπιανό τμήμα της λίμνης έχει χαρακτηριστεί Σημαντική Περιοχή Πτηνών (IBA) από το BirdLife International, καθώς υποστηρίζει πληθυσμούς σιδηρούχων παπιών, πελεκάνων Δαλματίας και πυγμαίου κορμοράνου. 

Τώρα η λίμνη είναι ένα φυσικό καταφύγιο, που προσελκύει διάφορα είδη πουλιών το χειμώνα λόγω του σχετικά ζεστού κλίματος και του μεγάλου αριθμού ψαριών - συνολικά 16 είδη ψαριών ζουν εδώ, σημειώνει η ουκρανική unian.net που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.






--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: